Fornem hæder - Præstø er Danmarks bedste handelsby

Foran 22 købstæder løb Præstø med titlen som bedste handelsby. Og spørger man de handlende er prisen velfortjent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De mange mennesker der både betjener og benytter sig af handelslivet i Præstø kan med god grund ranke rykggen lidt ekstra på denne efterårsdag.

Den sydsjællandske købstad løber nemlig med prisen Danmarks Bedste Handelsby foran 22 andre danske handelsbyer. Byen har charmeret sig ind på juryen som absolut et besøg værd med sine toppede brosten og små, hyggelige huse.

quote Vi er et lokalsamfund. Det betyder, vi sætter os sammen i bussen

Henrik Westergaard, næstformand, Præstø Handelsstandsforening

- Det er fantastisk – det er vi rigtig stolte af, siger en storsmilende Henrik Westergaard, næstformand i Præstø Handelsstandsforening.

Prisen er vundet i kategorien Danmarks Bedste Handelsby med færre end 20.000 indbyggere. Den uddeles af detailnetværket Detail Forum sammen med konsulentfirmaet Institut for Center-Planlægning, der har gennemført mere end 100 interviews i hver af de deltagende handelsbyer.

Henrik Westergaard, næstformand, Præstø Handelsstandsforening, kunne stolt på vegne af byens handelsliv modtage prisen, der uddeles af Detail Forum sammen med Institut for Centerplanlægning
Henrik Westergaard, næstformand, Præstø Handelsstandsforening, kunne stolt på vegne af byens handelsliv modtage prisen, der uddeles af Detail Forum sammen med Institut for Centerplanlægning Foto: TV SYD

Point for corona-tackling

Særligt kulturarrangementet Fransk Forår, der med 40.000 deltagere tiltrækker besøgende fra et betydeligt større opland, blev fremhævet, da juryen præsenterede sin udtalelse om Præstø.

Derudover havde dommerne lagt mærke til præstøborgernes evne til at handle hurtigt i en svær tid – nemlig en særlig, fælles webshop, da coronaen ramte.

Allan Sandgaard (th) er indehaver af Nyt Syn i Præstø. For ham kommer dagens pris ved nærmere eftertanke ikke som en uventet overraskelse. - Der er så mange ildsjæle her i Præstø, siger han.
Allan Sandgaard (th) er indehaver af Nyt Syn i Præstø. For ham kommer dagens pris ved nærmere eftertanke ikke som en uventet overraskelse. - Der er så mange ildsjæle her i Præstø, siger han. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Vi er et lokalsamfund. Det betyder, vi sætter os sammen i bussen – specielt i forbindelse med corona. Når vi spørger efter et godt råd fra borgerne eller har en god idé og spørger borgerne, om de er med – så er de med, forklarer Henrik Westergaard og tilføjer:

- Vi var en af de byer, som satte gang i webbutikker med det samme da coronaen ramte.

I Vordingborg Kommune, hvor Præstø hører hjemme, glæder borgmester Mikael Smed (S) sig sammen med næstformanden for handelsstandsforeningen over dagens pris, der endte med at blev givet til den ene af to nominerede købstæder i kommunen, i det Stege på Møn kan bryste sig af tredjepladsen.

- Det betyder meget for de handlende i byen, at de indsatser, de laver, betyder noget. Det betyder også noget for Vordingborg Kommune, at vi har nogle handelsbyer, der fungerer, siger Mikael Smed.

Mikael Smed havde tre af kommunens byer med i dagens konkurrence - to blev nomineret - den ene, Præstø, der nu kan kalde sig landets bedste handelsby.
Mikael Smed havde tre af kommunens byer med i dagens konkurrence - to blev nomineret - den ene, Præstø, der nu kan kalde sig landets bedste handelsby. Foto: TV SYD

Borgmesteren fremhæver ligesom juryen også det samarbejde omkring en såkaldt city manager, som Præstø indgår i sammen med Stege og Vordingborg. Samarbejdet har bidraget til, at tomme butikslokaler hurtigt kan få en ny lejer.

quote Der er så mange ildsjæle her i Præstø, der er så mange, som bakker op om den her by

Alland Sandgaard, indehaver, Nyt Syn i Præstø

Selvom dagens prisoverrækkelse fandt sted i Fredericia i det sydøstlige Jylland, bragte nyheden allerede smil frem blandt såvel butiksindehavere som handlende, da TV2 ØST lagde vejen forbi:

- Jeg bliver glad indeni, fordi jeg synes Præstø er en handelsby som kan være sig selv bekendt, siger Annelise Rydeng, der er i byen for at gøre et par ærinder.

- Der er alle forretninger. Du skal ikke udenbys for at købe tøj til det hele, det findes her, tilføjer hun.

Præstø opnår blandt andet hæder for hurtigt at trække nye forretninger til byen, hvis et butikslokale står tomt.
Præstø opnår blandt andet hæder for hurtigt at trække nye forretninger til byen, hvis et butikslokale står tomt. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Og spørger man bag disken i byens Nyt Syn-optikerforretning, er indehaver Allan Sandgaard ved nærmere eftertanke ikke så overrasket over, at byen kunne blive prisen værdig.

- Når man så tænker over det, kan man måske godt forstå det. For der er så mange ildsjæle her i Præstø, der er så mange, som bakker op om den her by, og det gør måske også, at vi har mulighed for at vinde sådan nogle priser.

- Det er helt fantastisk, at vi som en lille by, Præstø, kan vinde en pris, siger Allan Sandgaard, indehaver, Nyt Syn Præstø.

Prisen bliver uddelt hvert andet år – i år for 8. gang. Foruden sig foruden interviews i byen gives prisen også på baggrund af en jury bestående af en række nøglepersoner fra branchen.

Præstø ligger ud til fjorden af samme navn.
Præstø ligger ud til fjorden af samme navn. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST