Folkemøde på Møn er skudt i gang - de unge vælter ind

Folkemøde Møn 2019 er netop skudt i gang og løber af stablen de næse to dage. Fredag er det de unge, der har taget ordet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lige nu strømmer det ind med unge mennesker til Folkemøde Møn 2019, for i dag er ordet givet til ungdommen.

Her blev ballet åbnet af Peter Brinch, der formand for folkemødet:

- Det er med stor glæde at byde jer alle sammen velkommen til det største folkemøde på Sjælland og øerne, nemlig folkemøde Møn.

quote Det er med stor glæde at byde jer alle sammen velkommen til det største folkemøde på Sjælland og øerne

Peter Brinch, formand for Folkemøde Møn

Folkemøde Møn 2019 løber af stablen hele dagen fredag og hele dagen lørdag, hvor lokale, regionale og nationale organisationer kan komme i dialog med borgerne.

Minister til de unge: Det nytter, at I blander jer

Fredag er det Ungefolkemøde - det eneste uden for København og primært tilegnet de unge. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 

quote Det lykkedes den danske ungdom at kræve af politikerne, at vi skulle tage klimaforandringerne ganske alvorligt

Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Undervisningsminister

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er den første på hovedscenen til at tale til de unge fredag morgen. 

- Det lykkedes den danske ungdom at råbe politikerne op. Det lykkedes den danske ungdom at kræve af politikerne, at vi skulle tage klimaforandringerne ganske alvorligt, så det Folketingsvalgvalg, der var lige inden sommerferien, blev et klimavalg, siger Pernille Rosenkrantz-Theil i sin tale.

- Det er sindssygt godt gået, og i virkeligheden synes jeg, at det siger noget om, at det nytter, at I blander jer.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Speed-dating med lokalpolitikere

De unge har taget ordet, og dagen er spækket med taler, mangfoldige debatter, workshops og musik. Og såmænd også en rask gang speed-dating, hvor de unge møder politikerne helt tæt på:

- Det er sjovt at kunne snakke med en politiker så tæt, for det er sjældent, man faktisk møder én, og at man kan snakke med dem uden, at der står en hel masse rundt om én. Og man fik lov til at stille de spørgsmål, man havde lyst til, siger Lasse Pallesen, Dalby

- Jeg tror, at det gør det, at de unge godt tør at stille sig frem og stille spørgsmål. For de kan blive lidt bange for at blive involveret i en debat, der tager for lang tid. Men det her med, at de ved, at det er tre minutter, og så kan de komme ud af det igen, og de kan nå at stille nogle spørgsmål uden at de får alt for lange politiker-svar, siger Else-Marie Langballe Sørensen, 1. Viceborgmester, Vordingborg

Åben dialog på tværs af partiskel og synspunkter

Lørdag byder borgmester Mikael Smed (S) velkommen til Folkemødet og bliver efterfulgt af den radikale gruppeformand Morten Østergaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

Dagen vil igen som fredagen byde på et væld af debatter og taler. Hvis man ikke kun er til debatter, kan man også synge med på sange i Højskolesangbogen om formiddagen eller lytte til det kendte satire-kor MAGT, der går på scenen lørdag klokken13.00.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Ivan Nielsen - TV2 ØST

En debat, der nok vil trække mange i teltet, er debatten om Baltic Pipe, som handler om energipolitik og internationale interesser. Men debat er nøgleordet, og debat skal der være plads til.

quote Det giver os mulighed for at engagere os, og det er det, vores demokrati går ud på

Peter Brinch, formand for Folkemøde Møn

- Et folkemøde handler om åben dialog på tværs af partiskel og synspunkter. Det er for alle, uanset alder, køn, religion og etnicitet. Det giver os mulighed for at engagere os, og det er det, vores demokrati går ud på, siger Peter Brinch, formand for Folkemøde Møn.

- Det handler også om at stå til ansigt i debatten og være ansvarlig for egne synspunkter og ikke gemme sig bag de sociale mediers grå skærm.

Hele Folkemødet afsluttes igen i år med bandet Helveg og Mogensen-band, der både spiller, men er kendt på deres skarpe kommentarer og masser af humør. Bandet består af medlem af Europa parlamentet Morten Helveg og journalist Peter Mogensen.