Første mølle på plads på Kriegers Flak

Den første mølle på Kriegers Flak er nu installeret og klar til at levere elektricitet til danske husstande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 27. januar blev tårn, møllehus og vinger samlet til den første mølle i havmølleparken Kriegers Flak i Østersøen ud for Møn.

Parken bliver Danmarks største af sin slags. 

- Vi er stolte over, at den første af mange møller nu står klar til at producere elektricitet på Kriegers Flak. Vi forventer, at danskerne og dansk industri allerede en af de kommende dage vil modtage den første fossilfri elektricitet fra havvindmøllen, siger Jacob Nørgaard Andersen, der er landechef i Vattenfall Danmark, i en pressemeddelelse.

Det tager omkring små 14 timer at sætte en vindmølle, som den der nu står ved Kriegers Flak, op. Og den danske chef er glad for, at byggeriet af havvindmølleparken skrider frem.

- Det er en vigtig milepæl i projektet, det sker til tiden, og det er fantastisk at se havmølleparken tage form, siger Jacob Nørgaard Andersen.

Bliver færdig i år

Opførelsen sker, efter at Kriegers Flak i sidste uge fik den officielle tilladelse fra Energistyrelsen til at producere elektricitet.

På trods af restriktionerne i forbindelse med corona-pandemien foregår opførelsen af Kriegers Flak overordnet set efter planen, skriver Vattenfall i pressemeddelelsen, så vindmølleparken vil være fuldt driftsklar senest ved udgangen af 2021.

Kriegers Flak vil i sammenligning med 2019 øge den danske produktion af vindenergi med cirka 16 procent, skriver Vattenfall, og det er ifølge selskabet nok til at dække det årlige elforbrug i cirka 600.000 danske husstande.

Læs også
Nu er Danmarks største vindmøllepark ved Møn klar til at levere den første strøm
Læs også
Nu er Danmarks største vindmøllepark ved Møn klar til at levere den første strøm

De i alt 72 møller er produceret af Siemens Gamesa og vil blive sat i drift løbende, efterhånden som de bliver installeret. Delene til de enkelte møller samles på Rønne Havn på Bornholm, og efterfølgende sendes de til byggepladsen på havet i sæt af fire.

Vindmøllerne på Kriegers Flak får hver en samlet højde på 188 meter, og hvert fundament vil veje op til 800 ton. Vindmølleparken kommer til at dække et område på 132 kvadratkilometer, og der er lagt cirka 170 kilometer undersøiske kabler.

Den første af 72 vindmøller i vindmølleparken Kriegers Flak er nu blevet sat op.
Den første af 72 vindmøller i vindmølleparken Kriegers Flak er nu blevet sat op. Foto: Vattenfall Danmark

Nyhedsoverblik