Første helligdag siden nedlukning - gudstjeneste uden salmebøger og nadver

Landets folkekirker har igen slået dørene op og kan i dag markere første helligdag på Kristi Himmelfartsdag. Det bliver dog uden salmebøger og nadver.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag kan kirkerne igen slå dørene op og lade kirkeklokkerne ringe ind.

Kristi Himmelfartsdag er den første helligdag, der markeres fysisk i kirken, efter kirkerne fik lov at åbne igen den 18. maj.

Det bliver dog uden salmebøger, nadver og kirkekaffe, som ellers plejer at høre sig til kirkebesøg.

quote Vi håber ikke, at afstanden gør, at folk ikke føler, at de er tilbage i fællesskabet

Lisbeth Sinnet Froholdt, sognepræst i Vordingborg

Og så bliver det med behørig afstand – i hvert fald rent fysisk.

- Vi håber ikke, at afstanden gør, at folk ikke føler, at de er tilbage i fællesskabet. Vi har også taget en fælles beslutning om, at der ikke skal være nadver. Og for at undgå smittefare fejrer vi vores højmesse uden nadver og kirkekaffe, siger Lisbeth Sinnet Froholdt, sognepræst i Vordingborg.

Sognepræst: - Der går nok noget tid, inden folk er trygge

Den 12. marts kunne Kirkeministeriet meddele, at alle danske kirker var omfattet af coronalukningen. Og i mandags fik kirkerne officielt lov til at slå dørene op igen efter to måneders nedlukning.

- Nu står jeg her, og det er helt surrealistisk. Jeg har glædet mig rigtig meget til at møde folk og mærke, at en gudstjeneste består af levende mursten. Det er en ubeskrivelig glæde at være tilbage igen, siger sognepræst Lisbeth Sinnet Froholdt.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Landets folkekirker har været lukket ned siden 12. marts, men kun nu atter slå dørene op igen for kirkegængere.
Landets folkekirker har været lukket ned siden 12. marts, men kun nu atter slå dørene op igen for kirkegængere. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hun er dog klar over, at selvom myndighederne så småt er ved at genåbne dele af samfundet, går der lang tid, før folks adfærd bliver den samme som før.

quote Der går nok noget tid, før folk bliver trygge

Lisbeth Sinnet Froholdt, sognepræst i Vordingborg

- Jeg har glædet mig rigtig meget. Det er ikke bare mig, der har glædet mig, men vi er mange, der har glædet os. Vi har selvfølelig en vis spænding omkring, hvor mange, der møder op og tør at møde op, og vi er klar over, at alt har en begyndelse. Der går nok noget tid, før folk bliver trygge, siger Lisbeth Sinnet Froholdt.

- Vi ved, at der sidder folk derhjemme, der glæder sig over, at nu er dørene igen åbnet, og at man har mulighed for at komme i kirke, når man føler, man er parat.

To meters afstand under salmesang

Kirkerne har hele tiden været åben for begravelser og bisættelser for et begrænset antal deltagere. Men heller ikke her har der været salmebøger til stede.

- Vi har haft et møde, hvor vi har talt om restriktioner. Blandt andet kan vi ikke bruge vores salmebøger, så der skal sangblade til, og vi skal holde behørig afstand. Vores kirketjener har målt kirken op, og hvis man skal synge, skal der være to meters afstand mellem folk, siger Lisbeth Sinnet Froholdt.

quote Vi gamle er jo ved at dø af kedsomhed. Jeg har levet i undtagelsestilstand

Åge Nielsen fra Vordingborg

Kirkegænger: - Vi gamle er jo ved at dø af kedsomhed

Kirsten Bagger er en af de kirkegængere, der normalt kommer i Vordingborg Kirke. Hun synes, det er dejligt at være tilbage på bænken.

- Det er ganske dejligt. Der er godt nok lidt afstand imellem os, men det skal der jo være, siger hun.

- Det er et led i min opdragelse at gå i kirke og høre præstens tale, salmesang og samhørighed.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Kristi Himmelfartsdag er den første hellidag, som kirkerne i dag kan fejre, efter to måneders nedlukning.
Kristi Himmelfartsdag er den første hellidag, som kirkerne i dag kan fejre, efter to måneders nedlukning. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Åge Nielsen, der også er i kirke i dag i anledning af Kristi Himmelfartsdag, føler han har fået noget af sin frihed tilbage.

- Det har jeg det godt med. Vi får noget frihed tilbage - det er jo det, vi mangler, siger han.

- Jeg har savnet det at komme her som så meget andet. Vi gamle er jo ved at dø af kedsomhed. Jeg har levet i undtagelsestilstand.