Flere tusind børn så køerne danse: - Det er ikke ligesom at spille Farming Simulator

Søndag blev økologiske køer sendt på græs på 59 gårde i Danmark. Den årligt tilbagevendende begivenhed har i år fokus på dyrevelfærd og klima.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landet over er de økologiske malkekøer kommet på græs efter en lang vinter indendørs.

Og tusindvis af danskere har besøgt lokale landbrug for at se begivenheden, da køerne ofte er glade og spjættende, når de slippes fri. Det var også tilfældet på Salsbjerggård i Lundby lidt uden for Vordingborg.

quote Det er virkelig fedt. Jeg var her også sidste gang

Toke Kjær Dimund, Mogenstrup

Her var cirka 5.500 personer mødt op for at se køerne danse, og det vakte især stor glæde blandt de yngste.

- Man kunne se, at de var rigtig glade for at komme ud på græs. Nogle af dem hoppede også, siger Toke Kjær Dimund fra Mogenstrup.

Artiklen fortsætter under billedet.

Toke Kjær Dimund, Mogenstrup.
Toke Kjær Dimund, Mogenstrup. Foto: Mathilde Reimer - TV2 ØST

- Det er virkelig fedt, fortsætter han, jeg var her også sidste gang. Det er ikke ligesom at spille Farming Simulator (den tjekkisk-tysk-schweiziske serie af 3D-landbrugssimulationsspil red.) derhjemme.

Bondemanden nyder festdagen

Det er bondemand Søren Madsen, der holder økodag på Salsbjerggård, hvor nysgerrige klokken 12.00 kunne se hans cirka 650 økologiske jerseykøer løbe ud på græs.

quote For os har det altid været en festdag, når køerne kommer på græs

Søren Madsen, bondemand, Salsbjerggård

- For os har det altid været en festdag, når køerne kommer på græs, siger Søren Madsen.

- Vi er en økologisk bedrift, og det at levere økologisk mælk i Danmark betyder, at køerne skal ud på græs. På den måde kan vi også lære børnene, hvor mælken kommer fra, tilføjer han.

Sætter fokus på klimaet

I år er det 15. gang, at økologiske landmænd over hele landet sammen med Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier holder økodag.

Ved årets økodag er der særligt fokus på klima.

De økologiske landmænd har mange græsmarker, fordi køerne ifølge Økologisk Landsforening skal på græs hele sommeren. Netop de mange græsmarker er godt for klimaet, fordi græsset hiver CO2 ud af luften og lagrer det som kulstof i rødderne og i jorden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Cirka 5.500 personer var mødt op for at se køerne danse på Salsbjerggård i Lundby.
Cirka 5.500 personer var mødt op for at se køerne danse på Salsbjerggård i Lundby. Foto: Mathilde Reimer - TV2 ØST

Veganere vil protestere flere steder

Men økodagen er intet andet end et markedsføringstunt fra det økologiske erhverv, der leder velmenende forbrugere og deres børn bag lyset.

Det mener dyreaktivistgruppen Vegan Change, der ifølge TV2 ville protestere fire steder i landet.

quote Vi ser ikke tvangsinsemineringen af dyrene, vi ser ikke, når de bliver slagtet, og vi ser ikke, når de får taget kalven fra sig

Ulrik Myrtue, dyrettighedsaktivist, Vegan Change

- Vi synes, at det er grundlæggende forkert at udnytte og bruge dyr på denne her måde. Til økodagen bruger Økologisk Landsforening jo dagen til at vise, at køerne har det rigtigt godt, men det er altså også den dag på året, hvor køerne netop er glade, siger Ulrik Myrtue, dyrettighedsaktivist, Vegan Change.

- Vi ser ikke tvangsinsemineringen af dyrene, vi ser ikke, når de bliver slagtet, og vi ser ikke, når de får taget kalven fra sig. Derfor er vi til stede for at vise den anden side af denne her industri.

Ikke et markedsføringsstunt

Den præmis vil Økologisk Landsforening dog ikke gå med på.

Der er 365 dage på et år, og det er ikke kun én søndag i foråret, hvor køerne er glade og holder fest, siger Paul Holmbeck, der er politisk direktør i Økologisk Landsforening.

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er deres lykkeligste dag. Jeg tror, at økologiske køer har mange lykkelige dage, når de er ude på græs i det fri. Og det er det, som økodag fejrer den ene dag.

Artiklen fortsætter under billdet.

Cirka 5.500 personer var mødt op for at se køerne danse på Salsbjerggård i Lundby.
Cirka 5.500 personer var mødt op for at se køerne danse på Salsbjerggård i Lundby. Foto: Mathilde Reimer - TV2 ØST

- Jeg tror ikke, at man kan kalde det et stunt. Den dag hvor køerne kommer på græs går mange år tilbage. Det eneste, som vi har gjort, er at åbne dørene og tilbyde, at forbrugerne også kan være med, siger han til TV2.

 I 2005 løb den første økodag af stablen, og siden har mere end én million gæster deltaget, skriver Økologisk Landsforening, der arrangerer dagen med en række store mejerier og landbrug.

I 2018 deltog mere end 232.000 danskere.