Fisk kæmper for livet: Der er ikke nok vand

Lige nu burde havørrederne gyde og sikre livet for de fremtidige generationer. Mange ørreder kan imidlertid ikke få plads til sine æg – mange vandløb er nemlig helt tørre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Langerødsbæk plejer at være omkring en meter bred og måske en halv meter dyb.

Men kun en tynd stribe vand viser, hvor bækken plejer at løbe. I stedet for vand flyder vandløbet nu i stedet med tørre blade. Og det er et stort problem for de havørrederne, der skal bruge de vandløb til at reproducere sig.

Det siger biolog Jimmy Spur Olsen, der holder øje med vandløbene for Vordingborg Kommune.

- Problemet er, at havørrederne, der jo lever hovedparten af deres liv i havet, de skal op for at gyde nu – men de kan simpelthen ikke komme op i vandløbene, når der ikke er mere vand, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Langerødsbæk er normalt en livlæg bæk. I dag er den næste helt udtørret.
Langerødsbæk er normalt en livlæg bæk. I dag er den næste helt udtørret.

Billedet er generelt i hele vores område: Sommerens tørke har sænket grundvandsspejlet, og det betyder også, at der er meget mindre vand i mange bække og mindre vandløb end normalt – hvis de da ikke er helt tørret ud.

- Vi har haft den tørreste sommer i 100 år. Så det her vandløb har været fuldstændig tørt igennem tre måneder – og der er stadig for lidt vand til, at en havørred kan komme op, siger Jimmy Spur Olsen til TV ØST.

Havørreder har travlt med at forplante sig

Han fortæller, at fiskene står klar til at komme op for at gyde – men de har lidt travlt.

- De står ude på kysten foran vandløbene og venter :de kan gyde frem til jul eller nytå. Men så skal de også i gang, siger han.

Han understreger dog, at bestanden som sådan bør kunne klare en dårlig ynglesæson.

- Ørrederne er indrettet sådan, at de kan klare sig ude i havet. Først efter flere år i træk kan vi begynde at tale om en katastrofe, siger Jimmy Spur Olsen.