¨

Firma planlægger kæmpe vindmøllepark i Østersøen

Der kan være en stor vindmøllepark på vej til Østersøen. Foto: marliesplatvoet - Pixabay

Selskabet Wind Estate A/S vil opføre en kæmpe vindmøllepark i Østersøen ud for Lolland og Falster.

Der kan være en ny stor vindmøllepark på vej i Østersøen i farvandet ud for Falster og Møn.

Det oplyser Energistyrelsen, der netop har sendt forslaget i høring, i en pressemeddelelse.

Planen er at opføre 72 store vindmøller i havet 13 kilometer sydøst fra Møn og 20 kilometer fra Falster. Her ligger en mindre banke i vandet, hvor havdybden er lidt lavere end i det omliggende område.

Største produktion i Danmark

Den planlagte vindmøllepark er målt i antal møller på størrelse med den kendte vindmøllepark Rødsand 1 ved Rødby på Lolland, men skal efter planen kunne levere mere end fire gange så meget strøm. Det betyder, at op til otte procent af Danmarks strømforbrug skal kunne dækkes af de nye møller, og det vil gøre parken til den, der kan producere mest strøm i Danmark.

Området, hvor Wind Estate A/S planlægger at bygge møllerne, kaldes Kadet Banke og ligger nord for de store skibskorridorer gennem Østersøen.

Artiklen fortsætter under kortet.

Sådan kommer vindmølleparkerne til at være placeret. Vær opmærksom på, at markeringerne er illustrative og ikke målfaste angivelser af de eksisterende og muligvis kommende parker. Foto: Illustration TV2 ØST. Kort: Open Street Map © OpenStreetMap contributors

Havdybden i området er på omkring 15 meter, og den planlagte havvindmøllepark ligger omkring 30 kilometer fra den store internationale havvindmøllepark ved Kriegers Flak.

Der er ifølge Kulturarvsstyrelsens database Fund og fortidsminder ikke kendte fund af for eksempel skibsvrag på banken.

Tre planlagte parker

Parken ved Kadet Banke er en af tre ansøgninger, som selskabet Wind Estate A/S har afleveret til Energistyrelsen.

Det sker via den såkaldte ’åben-dør’ proces. Den indebærer, at firmaer selv kan tage initiativ til vindmølleprojekter, som efterfølgende skal godkendes i en proces, der også sikrer, at borgere og relevante organisationer inddrages i en høringsproces. Det er denne proces, der nu er sat i gang.

De øvrige projekter er ved Djursland og ved Samsø - 15 kilometer fra Røsnæs på Nordvestsjælland.

Efter høringsprocessen skal klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) tage stilling til, om der kan indledes en forundersøgelse af projekterne.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App