Firma kæmper for at beholde kurdiske Kasem - på mandag kan han blive udvist af Danmark

Ingemanns Bilpleje i Vordingborg kæmper lige nu for at holde på deres medarbejder Kasem Sulaiman, som kan risikere at blive udvist af landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Kasem er et skønt menneske, der altid møder ind 20 minutter før, han skal møde. Han er arbejdsom, smilende. Han er sød mod de mennesker, der kommer ind ad vores dør.

- Han er et menneske, der rigtig gerne vil arbejde og bidrage, og han vil gerne være en del af Danmark.

Sådan lyder det fra Michelé Hindborg, der er medejer af Ingemanns Bilpleje i Vordingborg. I virksomheden er der otte ansatte, og én af dem er Kasem Sulaiman på 49 år. Siden 2016 har han været fast inventar i forretningen, først som praktikant og senere som fastansat.

Men det kan der meget vel blive lavet om på.

quote Det berører mig rigtig dybt, at der er mennesker i den her situation

Michelé Hindborg, Ingemanns Bilpleje, Vordingborg

For på mandag bliver Kasem Sulaiman og hans families skæbne afgjort, når Flygtningenævnet skal tage stilling til, om familiens midlertidige opholdstilladelse er slut, og de derfor skal sendes tilbage til Syrien. Men for Kasem Sulaiman og hans familie er der ikke meget at komme tilbage til. For familien er kurdere, og de har aldrig følt sig helt hjemme i Damaskus. Familien har ikke haft syrisk statsborgerskab – i hvert fald ikke før 2011, da borgerkrigen begyndte. Her fik de statsborgerskabet tildelt, alene så de kunne deltage i krigen på regimets side. Og derfor flygtede de til Danmark.

- Det er første gang i sit liv, at han oplever, at det er det rigtige sted, han arbejder. Han arbejdede også i Syrien, men på det her arbejde, føler han, at medarbejderne er en del af hans familie. Alt er godt, alle er søde mod ham og hjælper, fortæller sønnen Majid Sulaiman på 24, der er i gang med en universitetsuddannelse.

Kasem Sulaiman taler ikke dansk, og derfor er det sønnen Majid Sulaiman, der taler på vegne af sin far.

Skrevet til minister

Afgørelsen, der falder på mandag, er en ankesag. For allerede i marts måned modtog familien et brev fra Udlændingestyrelsen om, at opholdstilladelsen ikke blev forlænget. Samme meddelelse fik Michelé Hindborg.

- Jeg har taget det meget til mig, for det berører mig rigtig dybt, at der er mennesker i den her situation, og især nu hvor det berører et menneske, der betyder rigtig, rigtig meget for mig og betyder meget for min familie, fortæller Michelé Hindborg.

Michelé Hindborg frygter, at hendes medarbejder Kasem Sulaiman får afslag på sin opholdstilladelse mandag og derfor skal rejse ud af landet.
Michelé Hindborg frygter, at hendes medarbejder Kasem Sulaiman får afslag på sin opholdstilladelse mandag og derfor skal rejse ud af landet. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

På mandag skal Flygtningenævnet derfor tage stilling til anken og vurdere, om Kasem Sulaiman og familien må blive eller ej. 

Med udsigten til et afslag har Michelé Hindborg skrevet til udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) og bedt om svar på, hvorfor den syriske gymnasieelev Aya Abu-Daher fra Nyborg kan få opholdstilladelse, mens Kasem Sulaiman og hans familie ikke kan.

- Hvad er forskellen? Det har jeg selvfølgelig ikke fået svar på. Så jeg har taget kontakt til lokalpolitikere. Blandt andet fra Tesfayes eget parti, men jeg har intet hørt. I går lavede jeg et opslag på Facebook og fortalte om Kasem og fortalte, hvad konsekvenserne er for ham, hvis han får afslag, siger Michelé Hindborg.

Damaskus er ikke længere et ekstremt område

Kasem Sulaiman har udover sønnen Majid også en søn på 12 år, der går i folkeskole og en søn på 21 år, der har arbejde på Danish Crown i Ringsted. Han har også en datter, der blev udvist fra Danmark, da hun kom til Danmark alene som voksen.

- Der er en stor risiko for, at han bliver fængslet med det samme, han kommer til Syrien. Jeg har ikke været til militærtjeneste. Hvis han bliver fængslet, vil de spørge, hvor hans søn er og de andre. Så der er en stor risiko. Vi er kurdere, så vi har ikke nogen rettigheder der, fortæller Majid Sulaiman.

Flygtningenævnet ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til en pressemeddelelse, der blev udsendt tilbage i april 2021. Her skriver nævnet blandt andet:

I sagerne vedrørende syriske statsborgere fra Damaskus og Rif Damaskus har Flygtningenævnet vurderet, at de generelle forhold i de pågældende områder ikke længere er så ekstreme, at de i sig selv kan begrunde opholdstilladelse i Danmark.

quote Jeg bliver knust

Michelé Hindborg, Ingemanns Bilpleje, Vordingborg

Får Kasem Sulaiman og familien endeligt afslag på mandag den 11. oktober, må de ikke blive i Danmark længere end til februar 2022. Og dén tanke er næsten ubærlig for Michelé Hindborg.

- Jeg bliver knust. Det gør jeg.

- Kasem har set vores otteårige søn vokse op. Han har været en del af hans liv, siden han var to år gammel. Han er bare familie. Vi anser ham som en del af familien, og han ser os som familie. 

Læs Michelé Hindborgs brev til udlændinge- og integrationsministeren: