Familie mistede alt i brand - nu vælter det ind med donationer

Det er strømmet ind med donationer til de to familier og tre polske mænd, der lørdag mistede alt i en brand i Præstø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To familier og tre polske mænd blev i weekenden hjemløse, efter der i lørdags udbrød brand i en lejlighed på Adelgade 31 i Præstø.

quote Det kunne ligeså godt have gået ud over mig, og jeg ville da ønske, der var nogen, der ville gøre det samme for mig,

Sanne Bech Hjortbøl, Præstø

Siden da har adskillige lokale borgere doneret tøj og andre nødvendigheder til de berørte beboere.

Blandt andet til Familien Andersen, som mistede alle deres ejendele i branden. 

- Min lillebror har været nede i en lokal herretøjsforretning, hvor han har fået en masse tøj og sko, en mand fra Holbæk har doneret en bærbar computer, så min bror han kan få en ordentlig start på sin uddannelse i morgen, fortæller Cecilie Andersen, der boede i lejligheden med sin mor og lillebror.

- Derudover har en kvinde startet en indsamling til os, og en anden dame har givet os en masse hundelegetøj til vores hund. Det er virkelig dejligt, siger Cecilie Andersen.

Alex Dehghani er indehaver af Din Tøjmand Engelbredt i Adelgade. Onsdag donerede han tøj til Kristoffer Andersen
Alex Dehghani er indehaver af Din Tøjmand Engelbredt i Adelgade. Onsdag donerede han tøj til Kristoffer Andersen Foto: Privatfoto: Cecilie Andersen

Indsamling på Facebook

Inde i Facebook-gruppen Præstø har Sanne Bech Hjortsbøl, der også bor på Adelgade i Præstø, taget initiativ til at koordinere de mange donationer.

Siden hun påtog sig det ansvar, er hun blevet kimet ned af folk, der gerne vil donere.

- Jeg har fået sindssygt mange henvendelser. Det er helt vildt. Jeg arbejder fra 7-16, og jeg har så mange ubesvarede opkald og beskeder. Jeg har kun sovet fire timer i nat, siger Sanne Bech Hjortbøl.

Sanne Bech Hjortbøl bor under 100 meter fra den udbrændte ejendom med sine to børn. For hende har det været helt overvældende med de mange donationer.

Det strømmer ind med donationer i form af tøj, håndklæder, toiletting og andre nødvendigheder til de berørte beboere.
Det strømmer ind med donationer i form af tøj, håndklæder, toiletting og andre nødvendigheder til de berørte beboere. Foto: Privatfoto: Sanne Bech Hjortbøl

- Det er fantastisk. Man tænker jo, at det ligeså godt kunne have været mig det havde gået ud over, og jeg ville da ønske, der var nogen, der ville gøre det samme for mig, siger Sanne Bech Hjortbøl.

Hendes hjem er i øjeblikket fyldt med alt fra tøj og sko til håndklæder og dyner.

- Jeg har arrangeret åbent hus i mit hjem, hvor folk så har kunnet komme med deres ting. Jeg bliver også nødt til at sige nej til nogle donationer, fordi jeg simpelthen ikke har tid, og fordi jeg ikke kan opbevare alle ting i mit hjem, siger Sanne Bech Hjortbøl.

Ingen indboforsikring

Familien Andersen var en af de familier, der lørdag aften kunne se sit hjem og sine ejendele gå op i røg. 

- Vi har mistet alt. Den materielle historik, vi har. Alt det børnene har lavet igennem deres liv, familiebilleder, arvestykker. Ting vi har arvet og ting, vi har været fælles om at skabe. Det er jo alt, fortalte Margit Andersen i går til TV2 ØST.

Ifølge Sydsjælland og Lolland-Falsters politi opstod branden fra noget fritureolie. 

Brandvæsenets slukningsarbejde forsatte ud på natten, og søndag formiddag var brandvæsenet igen til stede for at foretage en efterslukning

 
  Foto: Per Rasmussen

Margit Andersen har boet i lejligheden på Adelgade sammen med to af sine tre børn og sin hund i 3,5 år. Familien bor i øjeblikket spredt hos venner og bekendte.

quote Vi havde indboforsikring indtil sidste år, hvor vi blev nødt til at vælge den fra, fordi vi ikke havde råd til det

Margit Andersen, Præstø

Det lykkedes ikke familien at redde nogle ejendele ud af lejligheden, og familien kan ikke få erstatning. Sidste år opsagde hun sin indboforsikring, fordi hun var økonomisk trængt.

- Vi har haft det økonomisk hårdt. Vi havde indboforsikring indtil sidste år, hvor vi blev nødt til at vælge den fra, fordi vi ikke havde råd til det. Det er jo altid en prioritering, om der skal mad på bordet, eller om man skal have en forsikring, siger Margit Andersen. 

Flere personer står uden hjem, efter en brand i lørdags brød ud i en etageejendom i det centrale præstø. Heriblandt Margit Andersen, som ikke har en indboforsikring.