¨

Familie håbede på tilskud til hjemmepasning - men kommune sagde nej

01:50

Video: Jesper Truelsen - TV ØST

Politikerne i Vordingborg har besluttet, at de ikke vil give tilskud til forældre, der passer deres egne børn. Det ærgrer en familie fra Stensby.

Hos familien Malmkvist i Stensby ved Vordingborg er det kun manden, Kristian, der tager på arbejde hver morgen.

Cathrine Malmkvist går hjemme og passer parrets to børn, Thore på to år og Magne på tre år.

- Vi har prioriteret at have et roligt liv. Vi har ikke travlt om morgenen, og det kan vi rigtig godt lide, siger Cathrine Malmkvist.

Det er mærkeligt, at man kan få tilskud til at få passet sine børn af alle andre end af én selv

Kristian Malmkvist, Stensby

Stram økonomi

Familiens økonomi er stram, og parret lægger da heller ikke skjul på, at et tilskud fra Vordingborg Kommune hver måned, ville lette budgettet:

- Hvis vores bil går i stykker for eksempel, så skal vi ud og finde de penge, fordi vi ikke har mulighed for at lægge pengene til side til uforudsete udgifter, siger Cathrine Malmkvist.

Artiklen fortsætter under billedet.

Thore på to år og storebror Magne på tre år bliver passet af deres mor i hjemmet i Stensby ved Vordingborg. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST

Parret fra Stensby forstår ikke, hvorfor Vordingborg kommune ikke bare lader pengene følge barnet.

For hvis man sender sit barn i daginstitution eller dagpleje, betaler kommunen en stor del af udgiften til pladsen.  Det beløb, forældrene skal betale, udgør maximum 25 procent af det, pladsen egentlig koster.

Tilskud til pasning af egne børn

 • Landets kommuner kan selv bestemme, om de vil give tilskud til forældre, der vælger at passe et eller flere af deres børn derhjemme.
   

 • Tilskuddet gives til den forælder, der går hjemme med barnet/børnene. Vedkommende må ikke have anden indtægt og skal have tilstrækkelige danskkundskaber til at udvikle barnets dansksproglige kompetancer.
   

 • Tilskuddet kan maximum gives et år og til maximin tre børn pr. husstand.
   

 • Kommunen bestemmer tilskuddets størrelse. Det må dog højst udgøre 85% af den udgift, kommunen vilel have haft til en plads i et dagtilbud.
   

 • Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at forældrene ikke kan få tilskud til pasning af egne børn efter § 86, hvis kommunalbestyrelsen i forbindelse med iværksættelse af hjælpeforanstaltninger efter § 52 i lov om social service anser det for nødvendigt, at et barn er optaget i et dagtilbud.


Kilde: Dagtilbudsloven

Se mere

- Når nu man giver tilskud til børnefamilier generelt, så synes jeg det er mærkeligt, at man kan få tilskud til at få passet sine børn af alle andre end af én selv, siger Kristian Malmkvist.

Politiker: Børn bør gå i dagtilbud

Enhedslisten i Vordingborg stillede for nyligt et forslag om at indføre tilskud til hjemmepasning, som man har det i syv andre kommuner her i landsdelen.

Forslaget kom til debat i kommunalbestyrelsen, men blev stemt ned.

Forældre kan tage det valg de vil, men vi mener bare ikke, at vi ligefrem skal understøtte det

Nikolaj W. Reichel (S), formand for Udvalget for Børn, Unge og Familie, Vordingborg Kommune

- Forældre kan tage det valg de vil, men vi mener bare ikke, at vi ligefrem skal understøtte det, siger Nikolaj W. Reichel (S), som er formand for Udvalget for Børn, Unge og Familie i Vordingborg Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nikolaj Reichel (S) er formand for Børn-, Unge- og Familieudvalget i Vordingborg Kommune. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST

Han mener, at det er vigtigt, at børn bliver passet i et af kommunens dagtilbud.

- Pædagogerne arbejder med en dannelsesproces for børnene, og hvor der også er en socialiseringsproces, og det synes vi et eller andet sted, at vi vil vægte højt, siger han.

Så hellere lade barnet blive passet af en pædagog end af forældrene?

- Ja, men vi anfægter jo ikke, at familierne ikke kan hente, når de har lyst. Det er jo ikke sådan, så vi vil beholde barnet fra 7 til 17.

Mangel på hænder

Man hører jo hele tiden om, hvor lidt tid, der er til børnene i daginstitutionerne. Herhjemme er der 100 procent tid, og det synes jeg mine børn fortjener.

Cathrine Malmkvist, Hjemmegående, Stensby

Kristian og Cathrine Malmkvist mener ikke, deres drenge mangler noget. De kommer i legestue to gange om ugen, hvior de er sammen med andre børn, og Cathrine tager dem også ofte med i svømmehallen.

Hvis alternativet er en daginstitution, siger de nej tak - også selvom pengene er små uden et tilskud fra kommunen:

- Man hører jo hele tiden om, hvor lidt tid, der er til børnene i daginstitutionerne. Herhjemme er der 100 procent tid, og det synes jeg mine børn fortjener, siger Cathrine Malmkvist.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App