Et år med iPads: Det er gået godt

I Vordingborg Kommune er det et år siden, eleverne i 4., 5. og 6. klasse fik udleveret iPads. Der har kun været få skader, og eleverne vil ikke undvære dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det har været rigtig sjovt og spændende at prøve noget andet, fortæller Klara Frederiksen, som går i 5.A på Gåsetårsskolens afdeling Iselinge i Vordingborg.

iPaden tilhører skolen, men hun må tage den med hjem hver dag og bruge den til både lektier og spil.

"Man kan godt blive lidt træt i hænderne"

Hun fik den udleveret 20. februar sidste år, og i dag er den en integreret del af hendes skoledag og hverdag.

- Når man sidder sådan og skriver, så kan man godt blive lidt træt i hænderne af hele tiden at sidde og skrive på den, fortæller Klara Frederiksen og viser, hvordan hun bruger tommelfingrene til at skrive med, hvis hun har iPad'en på højkant.

- Men så vender jeg den om på den her led, og så skriver jeg sådan her, fortæller hun og bruger pegefingrene til at taste på skærmen med.

iPads går i arv

Alle elever på 4., 5. og 6. klassetrin i Vordingborg Kommune har ligesom Klara fået en iPad.

Når eleverne skal op i 7. klasse skal iPad'en afleveres, og så skal dem i 4. klasse overtage dem.

- Coveret på vores iPads har sådan en ekstra frontplade, som bliver skiftet, når de nye 4. klasser skal overtage dem efter sommerferien. Det er fordi, den er ridset, og det kan gå ud over trykfølsomheden, fortæller Bettina Andreasen, som er afdelingsleder på Iselingeskolen.

Kun én ødelagt tablet i klassen

Da eleverne fik de digitale skolebøger udleveret sidste år skrev forældrene under på, at de havde ansvaret for, hvis eleverne ødelagde tabletten.

i 5.A på Iselingeskolen er der ind til videre kun én elev, der har ødelagt sin iPad.

- De går ikke i stykker, og eleverne er også gode til at huske at få dem med og havde dem opladt, siger klasselærer Dennis Astrup Holand.

 

Herunder har vi samlet en oversigt over kommunernes strategier her i regionen, når det gælder tablets til elever:

Her har elever fået tablets:

Sorø Kommune (opdateret februar 2014):
Alle elever, pædagoger og lærere har fået udleveret en iPad, som bliver brugt i undervisning og i SFO. Eleverne har iPad'en til rådighed både i skoletiden og i fritiden, så længe de går på en folkeskole i Sorø Kommune.

Odsherred Kommune (opdateret februar 2014):
Samtlige elever i 7.-9. klasse har fået udleveret en Surface RT tablet 8. januar 2014. De 912 it-tablets er indkøbt for halvanden millioner kroner, som kommunen sparede i lønudgift under lockouten af skolelærerne ved forsommerens konflikt. I efteråret fik alle lærerne en it-tablet.

Vordingborg Kommune (opdateret februar 2014):
Alle folkeskoleelever i 4., 5. og 6. klasse har fået udleveret iPads. Når eleverne går ud af 6.klasse skal iPad’en afleveres til de nye 4.klasseselever. I de store klasser er det forventet, at eleverne selv kan have en computer eller en tablet med. Har de ikke det tilbyder skolerne lånetablets.

Tablets på skolen/lånetablets:

Kalundborg Kommune (opdateret februar 2014):
Nogle skoler har fået udleveret tablets, andre har fået undervisningsprogrammer. Skolen afprøver lige nu forskellige muligheder i forhold til at blive klar til at opfylde målene i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi i 2015, hvor tanken er, at alle elever skal medbringe deres eget udstyr i form af enten en mobiltelefon, en iPad eller computer eller lignende.

Lolland Kommune (opdateret februar 2013):
Her har de fået infrastrukturen på plads, så det trådløse internet fungerer for alle elever, også dem der medbringer deres egne computere. Der er indkøbt 400 tablets, som elever eller lærere kan låne til undervisningen. Kommunen forventer at købe flere tablets.

Guldborgsund Kommune (opdateret februar 2013):
En forsøgsordning er i gang i Guldborgsund Kommune. Tre skoler har fået 28 iPads hver: Eskilstrup Skole, Nørre Alslev Skole og Nysted Skole. I Eskilstrup og Nørre Alslev fungerer de 28 iPads som en udlåndsordning, hvor elever kan låne en iPad til en lektion. I Nysted har en hel klasse fået en iPad.
Til april vil en digitaliseringsstrategi blive taget op, og man vil finde ud af, hvad man skal gøre fremover i forhold til tablets i skolerne.

Stevns Kommune (opdateret februar 2013):
I Stevns Kommune får personalet mulighed for at få en computer eller tablet. Eleverne kan låne en computer på skolen eller tage deres egen med. Det trådløse netværk er blevet opkvalificeret, så man kan koble sig til skolens system. Der er enkelte tablets, som klasser kan låne. Foreløbigt er der ingen planer om, at alle elever skal have deres egen tablet eller computer, som de kan tage med hjem. Kommunen vil ikke låse sig fast på tablets frem for computere.

Ringsted Kommune (opdateret 2013)
Alle børn, elever og medarbejdere skal have adgang til digitale enheder i relevant omfang. Adgang til it-services sker gennem en digital enhed (computer, tablet, smartphone etc.), og alle skal have adgang til en digital enhed. Alle elever får adgang til at bruge en digital enhed i skolen (-enten deres egen eller skolens) og skal have mulighed for at benytte en digital enhed hjemme.

Ingen tablets:

Holbæk Kommune (opdateret februar 2014):
Her har man ikke udleveret iPads til eleverne og har heller ikke planer om det. Kommunen satser mere på opkøb af fællescomputere og hurtigt netværk.

Slagelse Kommune (opdateret februar 2014):
Ingen tablets til skolerne – har dog udleveret til specialskolen Storebæltskolens 94 elever.

Næstved Kommune (opdateret februar 2013):
100 elever med læsevanskeligheder har en tablet i Næstved Kommune. Der er ingen planer om at købe tablets, iPads eller computere til alle elever, som de kan få med hjem. De regner med, at en stor del af eleverne har deres egen computer eller tablet med i skole. De resterende vil få computere tilknyttet i skoletiden. Derfor vil de sørge for, at det trådløse internet og skolernes systemer fungerer på alle computere.

Faxe Kommune (opdateret februar 2013):
Her har de 4100 elever og 1849 registrerede computere på folkeskolerne. Enkelte elever med læsevanskeligheder har en rygsæks-pc, som de kan tage med hjem. Det er ikke realistisk, at alle elever kan få en tablet/computer hver, og det er heller ikke planen.

 

 


Nyhedsoverblik