Enigt udvalg: Vordingborg Kommune vil sagsøge staten

Vordingborg Kommune skal tilslutte sig sagsanlægget mod staten. Det har Udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati indstillet til byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vordingborg Kommune skal tilslutte sig 17 danske kommuner, der allerede har besluttet sig for at sagsøge staten.

Det har et enigt økonomiudvalg til formiddag indstillet til byrådet.

Kommunerne mener, de har mistet adskillige millioner i udligningssystemet. Og dem vil også Vordingborg Kommune forsøge at inddrive fra staten, fortæller borgmester, Mikael Smed (S).

- Så ser vi os jo nødsaget til, at de penge, der retteligt skulle bruges på udvikling af Vordingborg Kommune, på velfærd i Vordingborg Kommune, at dem får vi nu, uddyber borgmesteren.

Holger Schou Rasmussen
Læs også
Lolland vil sagsøge staten efter fejl i udligning
Holger Schou Rasmussen
Læs også
Lolland vil sagsøge staten efter fejl i udligning

I vores område har Odsherred, Stevns, Næstved, Lolland, Guldborgsund og nu altså Vordingborg Kommuner valgt at gå med til at lægge sag an mod staten.

Gået glip af millioner

Sagen handler om udligningssystemet.

quote De udlændinge, der primært bor i Vordingborg Kommune er ikke professorer, de har ikke arbejde, de har måske nogle krigstraumer, der gør, at de faktisk har været ret dyre for samfundet. Og det er vi ikke blevet kompenseret for

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Systemet har til formål at omfordele penge blandt danske kommuner, da der er stor forskel på, hvor mange penge de forskellige kommuner har behov for, og hvor mange penge de får ind via deres borgere.

regnskaber_digi.jpg
Læs også
17 kommuner tilslutter sig søgsmål om fejl i udligning
regnskaber_digi.jpg
Læs også
17 kommuner tilslutter sig søgsmål om fejl i udligning

Problemet har været, at veluddannede udlændige har udløst det samme i udligning fra staten som udlændinge uden uddannelse og uden arbejde. Det har betydet, at især hovedstadskommunerne har fået et uforholdsmæssigt stort beløb.

- De udlændinge, der primært bor i Vordingborg Kommune er ikke professorer, de har ikke arbejde, de har måske nogle krigstraumer, der gør, at de faktisk har været ret dyre for samfundet. Og det er vi ikke blevet kompenseret for, forklarer Mikael Smed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mikael Smed (S) forsøger at hente de penge ind, som Vordingborg Kommune ikke har fået i udligningssystemet i 2017 og 2018.
Mikael Smed (S) forsøger at hente de penge ind, som Vordingborg Kommune ikke har fået i udligningssystemet i 2017 og 2018. Foto: Frederik Hagedorn - TV ØST

Og derfor er nu i alt 18 kommuner gået sammen om at sagsøge staten for de penge, kommunerne mener, de er gået glip af gennem årene. Det handler sammenlagt om et beløb på op mod 700 millioner kroner bare i 2017 og 2018.

For Vordingborg Kommune drejer det sig om knap 51 millioner kroner, og det er de penge, Mikael Smed sammen med 17 andre borgmestre i Danmark nu vil kompenseres for.

- Og det ser vi selvfølgelig frem til, at vi kan blive enten ved en retssag, eller ved at man tager det op på Christiansborg igen, siger borgmester, Mikael Smed.

Travlt med sagsanlæg

Det er indtil videre kun indstillet til byrådet i Vordingborg Kommune, at kommunen skal deltage i søgsmålet. Men Mikael Smed, der også er formand for Udvalget for Bosætning, Økonomi og Nærdemokrati, ser blot byrådets godkendelse som en formalitet.

- Der er jo tradition for, at når et enigt økonomiudvalg har indstillet noget, så er det også sådan det bliver, siger han.

Dermed skal Vordingborg Kommune i fællesskab med de andre kommuner før 1. juni have lagt sag an mod staten. Den dato er nemlig skilledato for, at sagen forældes og derfor ikke kan behandles.

quote Nu har vi markeret, at vi mener det her seriøst

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

regnskaber_digi.jpg
Læs også
Fejl i udligningsordning rettet: Flere kommuner har udsigt til store millionbeløb
regnskaber_digi.jpg
Læs også
Fejl i udligningsordning rettet: Flere kommuner har udsigt til store millionbeløb

Det vil koste Vordingborg Kommune i omegnen af 300.000 kroner at deltage i søgsmålet. De penge opvejes dog af forventningen om, at man vil blive kompenseret for de tabte udligningspenge, fortæller Mikael Smed.

- Nu har vi markeret, at vi mener det her seriøst. Og så forventer jeg, at man som ansvarlig Chridstiansborg-politiker siger, at det her kan samfundet altså ikke være tjent med. Så hvorfor køre en lang og opslidende retssag. Lad os sætte os ned og finde ud af, hvordan vi kan løse det, fortæller Mikael Smed.

Planen er nu, at de 18 kommuner går ind i den juridske proces i forhold til at lægge sag an mod saten. Allerede torsdag vil embedsværket i de respektive kommuner holde møde om, hvordan den videre proces er for kommunerne.


Nyhedsoverblik