Endeligt punktum i Mernsagen - kommunen skal betale erstatning til seks plejebørn

Efter ni år er der nu sat endeligt punktum i Mernsagen, der omhandler en plejefamilie fra byen Mern på Sydsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I årevis blev ni børn udsat for fysisk og psykisk vold af deres plejeforældre i Mern i Vordingborg. To af børnene fik sat et punktum i sagen i 2019. Nu har seks af de resterende syv lykkedes med det samme.

Det var i 2012, at plejeforældrene i Mern blev idømt fængselsstraffe for vold og mishandling af de i alt ni plejebørn i en periode på 20 år. De skulle også betale en erstatning til dem på 225.000 kroner, ligesom de blev frakendt retten til at arbejde med børn og unge under 18 år.

quote Det er vigtigt, fordi de har været udsat for en krænkelse

Mads Pramming, advokat

Selvom det var Vordingborg Kommune, der havde ansvaret for at føre tilsyn med plejefamilien, var det først, da en af drengene stak af og meldte det til politiet, at der skete noget. 

Dengang skulle Vordingborg Kommune ikke betale nogen erstatning, men i 2019 krævede to af børnene, Martin Larsen og Jacob Svendsen, en erstatning fra kommunen på 300.000 kroner for ikke at have grebet ind. Den sag vandt de i Østre Landsret.

Kommunen skal betale

Advokat Mads Pramming førte Martin Larsen og Jacob Svendsens sag mod Vordingborg Kommune. Det er også ham, der har hjulpet resten med at indgå forlig.

- Siden da er der kommet flere plejebørn til os og sagt, at de også har boet der og oplevet det samme og spurgt, om vi kunne gøre noget for dem. Der har vi så været i forhandlinger med kommunen, siger Mads Pramming.

Otte af de i alt ni plejebørn har ønsket erstatning fra Vordingborg Kommune, og de er hver blevet tilkendt 300.000 kroner.

Læs også
Mern-sagen: Levede Vordingborg Kommune op til sit ansvar?
Læs også
Mern-sagen: Levede Vordingborg Kommune op til sit ansvar?

Ingen af de tidligere plejebørn har ønsket at tale med TV2 ØST i dag, men ifølge deres advokat betyder afgørelsen i sagen meget.

- Det er vigtigt, fordi de har været udsat for en krænkelse. De har haft en forfærdelig barndom, fordi de voksne ikke passede på dem, og det skal der ryddes op i. Derfor er det vigtigt for dem at få den anerkendelse, det er, at man påtager sig det ansvar og betaler en godtgørelse for det, siger Mads Pramming.

- Der er nogen, der har anerkendt, at det var forkert, og at de skulle have gjort noget andet. De har betalt en godtgørelse, og det kan forhåbentlig være med til at sætte en eller anden form for punktum, og så kan de måske komme lidt bedre videre, fortsætter han.

VIDEO: Se eller gense indslaget, hvor de to tidligere plejebørn, som i 2019 vandt erstatningssagen mod Vordingborg Kommune, tog tilbage til byen Mern for første gang i 10 år:

Håber andre kommuner gør det samme

Hos Børns vilkår er direktør, Rasmus Kjeldahl, enig i, at det er en vigtig afgørelse, men også en afgørelse, som han håber, får betydning i fremtiden for flere end de involverede plejebørn.

Læs også
Jacob får erstatning efter mishandling - men pengene er ikke det vigtigste
Læs også
Jacob får erstatning efter mishandling - men pengene er ikke det vigtigste

- Det er mit håb, at det vil føre til, at flere og flere kommuner vil vælge at gå forligsvejen og både erkende deres ansvar og give en erstatning. Vi skal jo samme tid huske på, at de her erstatninger er ret små i forhold til de skader, som sådan nogle ofte årelange mishandlinger har betydet for et barns opvækst og senere i livet, siger Rasmus Kjeldahl.

Vordingborg Kommune har ikke ønsket at kommentere på sagen eller forliget.


Nyhedsoverblik