En mors julegave i år var et gensyn med sine børn

En mor på flugt har brugt de sidste 3,5 år i Danmark, men afsavnet har været stort til seks af hendes syv børn i Uganda. Nu er de blevet genforenet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nimo Hassan Mahamud fra Kalvehave har måtte undervære seks af sine syv børn i 3,5 år. Men et lille juleeventyr udspillede sig juleaften, da hun kunne modtage sine børn i Kastrup Lufthavn.

- Jeg er meget glad. Meget glad, siger Nimo Hassan Mahamud.

Det er historien om en mor, forfulgt og på flugt fra Al-shabab bevægelsen. Kun ét af sine børn havde hun med sig til Danmark - Ahmad. Sidst han så sine søskende var han fem år i dag er han ni.

- De er søde. Faktisk meget søde. De er blevet lidt højere, siger Ahmad om sine søskende, som han nu også er genforenet med.

De er flygtet fra Somalia, men seks af de syv børn har befundet sig Uganda indtil juleaftensdag, hvor de altså landede i tryghed - de landede i Danmark.

- Det er den bedste julegave, siger Ahmad på ni år. 

Frivillige hjalp med genforeningen

Elisabeth Rift fra Stege var med Nimo Hassan Mahamud for at modtage de seks børn, der var rejst hele vejen fra Uganda. Hun arbejder til dagligt som sproglærer for blandt andet flygtningebørn på Kulsbjerg skole i Stensved. 

Sin fritid bruger hun på de selvsamme børn og deres familier, som har brug for hjælp. Mellem en til syv timer om dagen afsætter hun til at hjælpe flygtningefamilier i Vordingborg Kommune.

Det er hende, der har været medvirkende årsag til, at en mor på flugt nu bliver genforenet med sine små, sine kære, sine børn.

- Jeg er ked af, jeg græder, men det er meget bevægende, siger Elisabeth Stift, mens hun fortæller om søndag, hvor hun var med til at hente Nimo Hassan Mahamuds børn i Kastrup Lufthavn.

Modstand mod stramning

Elisabeth Rift er en del af Foreningen 1. september 2015. De har gjort det til deres mål at støtte familier i Vordingborg Kommune som med denne familie fra Somalia. De gør en ære i at lade en mor trøste sine børn og lade børn kramme deres mor.

Foreningen blev oprettet som en reaktion på en flygtningestramning lavet den 1. september 2015, hvor en lov om ekstra lav integrationsydelse blev indført.

Derfor hjælper de familierne med økonomisk støtte til eksempelvis flybilletter, så børnene kan komme til Danmark, og med råd og vejledning til at navigere i det danske system.

Nimo Hassan Mahamud har nu fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark de næste to år. Og så længe den varer, kan hun se frem til at have alle syv børn ved sin side. Hvad der sker derefter ved ingen.