Elever skal gøre bedre rent - får rene toiletter som belønning

En skole i Stensved ved Vordingborg lover nu ekstra rengøring af toiletterne. Til gengæld skal eleverne selv være bedre til at holde klasseværelset rent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skoletoiletter er ikke altid lige lækre. Det synes eleverne på Kulsbjerg Skoles Stensvedafdeling heller ikke.

Men nu lover skolen mere rengøring af toiletterne. Det kræver dog, at eleverne også selv leverer. De skal blive bedre til at gøre rent i klasselokalet.

Et nyt rengøringskoncept bliver således i disse dage rullet ud på hele skolen. Det skal erstatte den traditionelle dukseordning.

- Vi regner med, det bliver sjovere at gøre rent. Og samtidig kommer det til at gå hurtigere, mener Nick Jensen og Victoria Poulsen fra 8.C om den nye ordning med såkaldte miljøteams.

Konceptet er opfundet af et reklamefirma, der arbejder med at få eleverne til at ændre adfærd. Derfor er det noget for noget.

Grupper på fem elever skal i en måned af gangen sørge for den basale rengøring og oprydning af klasselokalet. Det sker med mere moderne redskaber end de traditionelle koste og til tonerne af valgfri musik.

Planen er, at den indsats skal lette rengøringsmedarbejdernes arbejde, så de i stedet får tid til en ekstra daglig rengøring af toiletterne.

Og den handel er eleverne helt med på, for de er ikke imponerede over det syn, de ofter møder på skolens toiletter.

- Der ligger tit papir på gulvet og nogle gange er der tis op ad væggen. Det stinker og er klamt, fortæller Victoria Poulsen og Nick Jensen.

Projektet går også ud på at give eleverne et tættere forhold til rengøringspersonalet, så de får mere forståelse for arbejdet med at holde skolen ren og pæn.

Der er gode erfaringer med en lignende ordning i Sorø. Foreløbig kører det som et pilotprojekt i Stensved, og bliver det en succes, vil det formentlig blive indført på de øvrige skoler i Vordingborg Kommune.