Eldrevne busser skal mindske turistkaos

Det bliver nemmere og grønnere at komme rundt til turistattraktionerne på Møn og Stevns. Et nyt forsøg skal sikre eldrevne busser i tre år.

Der har de seneste år været trafikalt kaos ved Stevns- og Møns Klint, så snart sommerens første solstråler og dermed turister er kommet. Men nu skal et nyt treårigt projekt med eldrevne busser forsøge at afhjælpe de trafikale udfordringer. 

Det er  energi- og fibernetkoncernen Andel, Region Sjælland, Sjællands Udviklingsalliance og Vordingborg og Stevns Kommuner der er gået sammen for at gøre det nemmere og grønnere at komme rundt som turist på Møn og Stevns.

quote Det ligger os på sinde at bidrage til vækst og udvikling lokalt og regionalt

Jens Stenbæk, bestyrelsesformand, Andel

Det er Andel der har afsat 17 millioner kroner til det treårige forsøg. Andel er moderselskab for blandt andet elselskabet SEAS-NVE og elbil-ladeoperatøren Clever.

- Som andelsselskab ligger det os på sinde at bidrage til vækst og udvikling lokalt og regionalt og fremme fremtidens grønne energiløsninger. Vi håber, at vi med lanceringen af Andelsbusserne kan understøtte den lokale turisme og udvikling, siger Jens Stenbæk, der er bestyrelsesformand i Andel, i en pressemeddelelse.

Men udover at styrke udviklingen og turismen lokalt, håber Andel også at få erfaring med elbusser i byer, der endnu ikke er tilpasset med for eksempel ladestationer. 

- Den grønne omstilling af persontrafikken går stærkt i øjeblikket, men der er endnu ikke mange erfaringer med den tungere transport som buskørsel uden for de større byer. Projektet bidrager derfor også med vigtige erfaringer for den grønne omstilling i og uden for regionen, siger Jens Stenbæk. 

Forventningen er, at de nye elektriske busser allerede til sommer kan transportere op mod 50.000 passagerer til Møns Klint, Stevns Klint og andre attraktioner i nærområdet.

Geocenter Møns Klint og selve klinten er populære destinationer i sommerhalvåret. Det giver pres på vejene og parkeringspladserne.
Geocenter Møns Klint og selve klinten er populære destinationer i sommerhalvåret. Det giver pres på vejene og parkeringspladserne. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST


Meget er endnu uvist

Finansieringen og samarbejdet er på plads, men hvordan busserne skal se ud, hvilken rute og hvor ofte de skal køre, er endnu uvist. Heller ikke bussernes størrelse og antal er fastlagt endnu, men Andel forventer, at busserne er klar til at køre hele sommerperioden. 

Derudover er det ambitionen, at busserne skal køre fredag til søndag resten af året. Men inden busserne kan det, skal der findes en lokal organisation, der kan lave aftaler med vognmænd og sikre den løbende drift af busserne. 

Ambitionen er, at det bliver en gratis shuttlebus, men de fem samarbejdspartnere forventer at kunne konkretisere projektet mere til februar.

Stevns Klint er — ligesom sin mønske søster — et populært udflugtsmål. Med gratis shuttlebusser skal den gøres mere tilgængelig.
Stevns Klint er — ligesom sin mønske søster — et populært udflugtsmål. Med gratis shuttlebusser skal den gøres mere tilgængelig. Foto: Cathrine Koppel


Glæde hos borgmestrene

Selvom det er tidligt i processen, og meget endnu ikke er specificeret, så glæder de sig allerede i Stevns Kommune over udsigten til en elbus. 

- Stevns Kommune oplever en stødt stigende interesse fra endags- og flerdagesturister, som især søger mod verdensarvsdestinationen ved Stevns Klint. Med et stort anlagt besøgscenter på vej og ikke mindst vores fokus på grøn omstilling og bæredygtig udvikling, ser jeg det både som et meget spændende men også nytænkende tiltag med stort potentiale, siger Henning Urban Dam (S), der er borgmester i Stevns Kommune, i en pressemeddelelse.

quote Forsøget med grønne busser understøtter vores ambition om at videreudvikle den bæredygtige turisme på Møn

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune

Vordingborg Kommunes borgmester Mikael Smed (S) glæder sig ligeledes over muligheden for at få en elektrisk bus til Møn:

- Projektet falder rigtig godt i tråd med, at vi lige nu arbejder på at finde nye løsninger på de trafikale udfordringer, der er opstået i takt med den stigende turisme på Møn de seneste år. Forsøget med grønne busser understøtter også vores ambition om at videreudvikle den bæredygtige turisme på Møn og den grønne omstilling i Vordingborg Kommune generelt, siger Mikael Smed i en pressemeddelelse og fortsætter: 

-  Vi ser også gode muligheder i, at projektet kan spille sammen med de private initiativer, som de sidste par år har drevet en gratis turistbus på Møn. 

Ingen af de to borgmestre udelukker at videreføre busserne helt eller delvist, hvis projektet bliver en succes.