Efterladt DF'er kritiserer partihoppere for vattet og dårlig opførsel: - Vi har været ekstremt uenige

Lokalformanden for Dansk Folkeparti frygter, at udmeldelsen fra to medlemmer vil svække partiets indflydelse i Vordingborg Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er vattet, ærgerligt og kan risikere at svække partiet, at Heino Hahn og John Pawlik efter en årrække i byrådet i Vordingborg Kommune har sendt Dansk Folkeparti deres udmeldelse.

Sådan lyder det fra lokalformanden for Dansk Folkeparti Vordingborg og fra Marie Hansen, der nu sidder som partiets eneste medlem i byrådet, efter de to medlemmer har meldt sig ud, og i stedet er hoppet over til Nye Borgerlige.

quote Vi blev taget med bukserne godt og grundigt nede

John Pawlik (Nye Borgerlige), tidligere medlem af Dansk Folkeparti i Vordingbog Kommune

- Jeg har førhen hørt, hvordan de begge har haft det med partihoppere, så det er rimelig meget modsigende, at de lige pludselige selv bliver det. Hvis man har så meget imod partihoppere, og selv bliver det, fordi der er lokale stridigheder eller modstand, så synes jeg faktisk, det er vattet, siger Marie Hansen (DF), der er medlem af Udvalget for Social og Psykiatri samt Udvalget for Børn, Unge og Familie i Vordingborg Kommune.

Heino Hahn og John Pawlik har været medlem af Dansk Folkeparti i henholdsvis 18 og otte år. Førstnævnte har siddet i byrådet for partiet i mere end ti år og var viceborgmester indtil seneste kommunalvalg. Pawlik har siddet i byrådet i seks et halvt år.

Kritiserer ledelsen for at være topstyret

Derfor er det ikke en beslutning, der er taget over en nat. Men der er efterhånden båret meget ved til det bål, der nu har brændt deres bro til partiet. Tilliden til partiledelsen røg i vinteren 2018, da Dansk Folkeparti fik forhandlet et udrejsecenter på øen Lindholm med i det kommende års finanslovsaftale.

De to DF'ere var ikke blevet informeret om, at der skulle sendes udviste kriminelle, personer på tålt ophold og fremmedkrigere til øen midt i Stege Bugt, der ligger i Vordingborg Kommune.

- Søren Espersen (MF, red.) sad til vores julefrokost uden at sige så meget som et kvæk. Dagen efter kom det. Vi blev taget med bukserne godt og grundigt nede, siger John Pawlik til TV2.

Artiklen fortsætter under billedet.

Heino Hahn og John Pawlik forlader Dansk Folkeparti i Vordingborg Kommune. De har mistet tilliden til partiledelsen på Christiansborg.
Heino Hahn og John Pawlik forlader Dansk Folkeparti i Vordingborg Kommune. De har mistet tilliden til partiledelsen på Christiansborg. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Men det er ikke kun sagen om udrejsecentret på Lindholm, der fik Heino Hahn og John Pawlik til at forlade partiet. De to forhenværende DF'ere mener nemlig også, at partiet skuffer politisk og kritiserer Dansk Folkepartis ledelse på Christiansborg for at være topstyret.

- De sidder på skægget derinde på Christiansborg. De står fuldstændig i stampe. Det har de gjort det sidste halvandet-to års tid, siger John Pawlik til TV2 og fortsætter:

- Og ja, Kristian (Kristian Thulesen Dahl, red.) har været rundt og snakke med alle efter valget og fået masser af input. Men der sker ingenting. De markerer sig ikke på noget som helst. De er gået i stå. De er nødt til at vågne op derinde.

Heino Hahn og John Pawlik
Læs også
DF mister to byrådsmedlemmer: - De er ved at lave en dødssejler
Heino Hahn og John Pawlik
Læs også
DF mister to byrådsmedlemmer: - De er ved at lave en dødssejler

John Pawlik og Heino Hahn skulle begge stå på mål for beslutningen i lokalområdet, og det var svært, for selvom de bad om bilag og beregninger, der kunne styrke deres argumentation, så fik de - ifølge de to byrødder - intet fra Christiansborg.

- Det var jo svært at forsvare, når journalisterne ringede. Vi anede jo ikke en skid. Der var slet ingen information inde fra borgen (Christiansborg red.). Det kan man jo ikke acceptere, siger John Pawlik.

Kamp om posten som spidskandidat skabte problemer

Men Marie Hansen kan ikke genkende deres frustration over partiledelsen og manglende informationer om planerne med at etablere et udrejsecenter på Lindholm.

- Det kan godt være, at der er sket en fejl i tidernes morgen med Lindholm, hvor vi fik det alt for sent at vide. Det har partiledelsen også anerkendt og ville rette op på det. Jeg ringede til René Christensen (DF) og fik et møde på plads med ham, hvor vi hjemme hos Heino Hahn kunne stille spørgsmål og blive klædt godt på i forhold til Lindholm, siger hun og fortæller, at René Christensen efterfølgende selv tilbød at dele flere informationer med dem om sagen, hvis de havde brug for det.

quote Det er ingen hemmelighed, at vi har været ekstremt uenige

Marie Hansen (DF), Vordingborg Kommune

- Jeg har altid selv kunne ringe til sekretariatet og få svar på spørgsmål, men hvis de har haft den samme tone, som de har haft over for mig, så kan jeg godt forstå, at der ikke har været noget svar tilbage - fordi deres attitude og måden at snakke ned til folk på er ikke god opførsel, tilføjer hun.

Derfor skyldes partihoppet fra Dansk Folkeparti til Nye Borgerlige ifølge Marie Hansen ikke kun deres utilfredshed med partiledelsen.

- De udfordringer, der har været hernede, er ikke noget, der er et partihop værd. Det er ingen hemmelighed, at vi har haft vores stridigheder hernede. Det er ingen hemmelighed, at vi har været ekstremt uenige, siger hun og peger i stedet på sin beslutning om i januar at stille op som spidskandidat som modstykke til Heino Hahn.

Læs også
DF-ledelse affejer kritik: - Det har ikke et klap med politik at gøre
Læs også
DF-ledelse affejer kritik: - Det har ikke et klap med politik at gøre

- Det blev modtaget rigtig skidt. Der var faktisk et par stykker, som råbte og skreg af mig – de kaldte mig diverse ting, og der blev proklameret, at man ikke kunne samarbejde med mig. Men jeg kunne sagtens samarbejde med dem, siger hun.

Marie Hansen har ikke selv overvejet at forlade Dansk Folkeparti og mener ikke, at partiet vil blive svækket i Vordingborg Kommune, efter Heino Hahn og John Pawlik har forladt det.

Formand frygter mindre indflydelse

Formanden for lokalforeningen hos Dansk Folkeparti frygter dog, at deres udmeldelse vil svække partiet lokalt.

- At gå fra tre til et mandat svækker selvfølgelig partiet. Men vores bestyrelse bakker op om det byrådsmedlem, som vi har tilbage, siger lokalformand Helle Jørgensen.

Hun ærgrer sig over deres beslutning om at forlade partiet.

quote Det kan godt være, at jeg har været hård ved hende

John Pawlik (Nye Borgerlige), tidligere medlem af Dansk Folkeparti i Vordingbog Kommune

- Det er ærgerligt, at to så mangeårige medlemmer har valgt at melde sig ud på den måde, som de har gjort, fordi der ikke har været nogen indikationer over for dem om, at de ville gøre det. Jeg snakkede med Heino (Hahn red.) så sent som i går, og John (Pawlik red.) har jeg slet ikke hørt noget fra. Det er hammerærgerligt, fordi de har gjort et stort stykke arbejde for partiet i kommunalbestyrelsen, siger Helle Jørgensen og fortsætter:

- Men deres udmeldelse er en vag begrundelse, det har ikke noget med politik at gøre - det handler om interne stridigheder som der har været i byrådsgruppen i halvandet år, og det har trukket spor helt ind i bestyrelsen. Så det er en dårlig undskyldning.  

- Der er ikke så meget pis der

Heino Hahn mener ikke, at beslutningen om at forlade Dansk Folkeparti er vattet.

- På et eller andet tidspunkt må man sige: nok er nok. Og når man har fået den opfattelse af, at man ikke får den hjælp, der er brug for og manglende sagsakter omkring Lindholm, så må jeg ærligt indrømme, at jeg får nok - og jeg skal også kunne se mig selv i øjnene, når jeg står op om morgenen. Sådan er det sikkert også med andre partihoppere, der sikkert også har fået nok, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

John Pawlik (Nye Borgerlige), tidligere medlem af Dansk Folkeparti i Vordingbog Kommune.
John Pawlik (Nye Borgerlige), tidligere medlem af Dansk Folkeparti i Vordingbog Kommune. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Samtidig afviser det forhenværende medlem af Dansk Folkeparti beskydningerne om at tale grimt og tale ned til andre mennesker.

- Jeg har altid et pænt sprog, og jeg vil snakke til andre, som jeg også gerne selv vil tiltales. Personligt har jeg ikke selv været sprogligt frembrusende, men det kan godt være, at der er faldet et par finker af panden fra både hende (Marie Hansen red.) og John (Pawlik red.). Men jeg vil tage stor afstand til dette, og jeg går op i, at man skal tale ordentligt til hinanden, siger Heino Hahn.

John Pawlik erkender, at han flere gange har været i verbale sammenstød med Marie Hansen.

Lindholm luftfoto
Læs også
Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan
Lindholm luftfoto
Læs også
Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan

- Heino (Hahn red.) fører altid en sober tone, der er ikke så meget pis der. Undskyld sproget. Men jeg er håndværker, og jeg har et sprog, som jeg altid har haft – og det kender de. Jeg kan godt finde på at sige sgu eller fanden i en sætning, men Marie (Hansen red.) gør det lige så meget. Så når man sætter hende op mod mig, kan der godt slå nogle gnister, siger John Pawlik.

- Det kan godt være, at jeg har været hård ved hende - det er måske en eller to gange, hvor der er røget en finke af panden, som hun nu vil forsøge at bruge mod mig, tilføjer han.

Det svar giver Marie Hansen dog ikke meget for.

- Jeg er selv uddannet maskinarbejder, men derfor kan man godt tale ordentligt til hinanden. Det handler om god opdragelse, siger hun.

Dansk Folkeparti har samlet over 200 medlemmer af byråd og kommunalbestyrelser.


Nyhedsoverblik