Efter indbrud i Borgcenter: Stjålne genstande tilbage i montren

De stjålne genstande fra Danmarks Borgcenter er atter en del af udstillingen efter indbruddet. Nu er der endnu større opmærksomhed, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Natten mellem den 28. og 29. august blev Danmarks Borgcenter i Vordingborg udsat for et noget dramatisk tyveri.

Et tyveri, som tog under ét minut, og som kostede museet et uvurderligt guldsmykke og flere unikke presblikforme, som er blevet brugt til fremstillingen af smykket.

Heldigvis blev tyvene fundet med tyvekosterne i rygsækken kort tid efter og anholdt samme dag.

Smykkerne tilbage i montren

Nu er det så blevet tid til, at genstandene igen bliver en del af vikingeudstillingen på museet. Det skriver Sydsjællands Tidende.

- Vi er rigtigt glade for, at vi nu kan udstille genstandene igen. De er en vigtig del af udstillingen, og det er centralt for os, at vores gæster kan se dem, siger Thomas Tram Pedersen, der er historiker og afdelingsleder på Danmarks Borgcenter, til TV ØST.

For ikke at snyde de besøgende gæster for de centrale genstande af udstillingen, forlænger man derfor nu udstillingsperioden med halvanden måned frem til den 17. december.

quote Det er altid spektakulært, når der er tyverier af museumsgenstande, som vi passer på for alles skyld

Thomas Tram Pedersen, historiker og afdelingsleder på Danmarks Borgcenter

Ekstra opmærksomhed

Nu hvor genstandene igen er tilbage i udstillingen, oplever afdelingsleder Thomas Tram Pedersen en større interesse for genstandene på museet.

- Der har været stor opmærksomhed på udstillingen generelt, men efter tyveriet har der været endnu større opmærksomhed omkring det, fortæller Thomas Tram Pedersen.

- Det er altid spektakulært, når der er tyverier af museumsgenstande, som vi passer på for alles skyld. Når der så er nogle, der vælger at løbe med dem, så giver det jo noget opmærksomhed.

Selv om der kun gik få timer, før tyvekosterne blev fundet, er det først nu, genstandene bliver stillet til offentlige skue igen.

Under det dramatiske tyveri blev den oprindelige montre, som genstandene stod i, nemlig smadret. Heldigvis har genstandene ikke lidt voldsom overlast, og de er nu tilbage i en ny sikkerhedsmontre.

Ny og sikker udgave

Ifølge afdelingslederen har det gyldne Hiddenseesmykke fra Vikingetiden en enorm høj værdi, på trods af at det er en kopi. 

Støbeformene er derimod originale og er blevet brugt til fremstillingen af det originale smykke fra omkring år 970, som kopien er inspireret af. De er derfor uerstattelige. 

For at undgå at genstandene igen bliver stjålet, er Borgscentret blevet yderligere sikret siden røveriet.

- Generelt er vi et utroligt velsikret museum, men tyvene fandt lige præcis en lillebitte svaghed i sikkerheden, og det har vi selvfølgelig sørget for ikke kan gentage sig med samme metode.

Dagene efter indbruddet blev flere døre svejset fast, og museet fremstod som en lukket fæstning efter lukketid.

Afdelingslederen oplyser til TV ØST, at resten af museet også er sikret, men han vil ikke komme nærmere ind på hvordan.

Gense indslaget: Et endnu mere sikkert Borgcenter i Vordingborg slog i dag dørene op for de besøgende efter gårdsdagens dramatiske begivenheder.