Efter 16 år med storkerede dukkede storken endelig op

Rita og Sune Byager har haft en storkerede i baghaven på Østmøn i 16 år uden det store held, men nu har en stork endelig fundet frem til dem.

- Vi var helt oppe at køre.

Sådan lyder ordene fra Rita Byager, efter at en stork onsdag landede i reden i hendes og mandens have i Ålebæk på Østmøn.

- Jeg blev ringet op i morges af vores nabo, som havde stået i sit badeværelsesvindue og set, at der pludselig sad en stork i reden, og så rendte vi jo ud og fotograferede alt, hvad vi kunne, men vi har ikke så godt et kamera, så billederne blev ikke så gode, fortæller Rita Byager.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rita Byager fik sig noget af en overraskelse onsdag morgen. Efter 16 år var der endelig en stork i hendes og mandens storkerede i haven.
Rita Byager fik sig noget af en overraskelse onsdag morgen. Efter 16 år var der endelig en stork i hendes og mandens storkerede i haven. Foto: Jesper Hald - TV2 ØST

Telefonen ringede også hjemme hos Elo Dahl Mortensen, og heldigvis ligger han inde med et godt kamera.

- Jeg var lige stået op og var ved at gøre klar til morgenkaffen, og så ringede min telefon. Så fik jeg at vide, at der sad en stork henne på reden, og så var det bare med at smide alt med det samme. Så jeg greb mit kamera og så var det bare med at komme afsted, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sork på Østmøn
Foto: Elo Dahl Mortensen

Det lykkedes Elo Dahl Mortensen at få taget en række billeder af den sort, hvide fugl, mens den sad i reden, og det er noget af et særsyn. 

Nyt fyld i reden

Rita og Sune Byager fik reden sat op i 2004 i forbindelse med et storkeprojekt i det daværende Storstrøms Amt.

Men ikke en eneste stork har været i reden i de 16 år, der er gået. Før nu.

- Nu har reden stået der i så mange år, og så synes vi, der skulle nyt fyld i. Så torsdag den 4. marts lånte vi en lift, og så kravlede Sune derop og fyldte halm, grene og spagnum i reden, fortæller Rita Byager.  

Artiklen fortsætter under billedet.

4. marts i år besluttede Rita og Sune Byager at putte nyt fyld i storkereden, og det er måske det, der onsdag lokkede storken til.
4. marts i år besluttede Rita og Sune Byager at putte nyt fyld i storkereden, og det er måske det, der onsdag lokkede storken til. Foto: Elo Dahl Mortensen

Desværre blev det kun til et kort visit onsdag morgen, før storken fløj igen.

- Det ville være fantastisk, hvis den kom tilbage, lyder det fra ejerne af storkereden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Elo Dahl Mortensen smed alt, hvad han havde i hænderne onsdag morgen og ilede til storkereden for at tage billeder af den længe ventede gæst.
Elo Dahl Mortensen smed alt, hvad han havde i hænderne onsdag morgen og ilede til storkereden for at tage billeder af den længe ventede gæst. Foto: Elo Dahl Mortensen

Det lykkedes Elo Dahl Mortensen at zoome godt ind på storken med sit kamera, og han vurderer ud fra ringene, at der er tale om en svensk stork.