Der er fundet sprøjtegift i drikkevandet på Møn

Det er fundet rester af sprøjtegift på tre vandværker på Møn. To af stederne overskrider de den grænseværdi for pesticider, der er politisk fastsat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Borre, Stege og Råbylille vandværker på Møn er der fundet fundet pesticidrester af stoffet desphenyl-chloridazon.

Det bekræfter chefen for Byg, Land og Miljø i Vordingborg Kommune Rolf Hoelgaard over for TV ØST.

Vandet til forbrugerne må ikke indeholde mere end 0,1 mikrogram/l af stoffet, men på Stege Vandværk er der fundet 0,15 mg/l, på Borre Vandværk der er fundet 0,14 mg/l og på Råbylille Vandværk ligger mængden på grænseværdien på 0,1 mg/l.

Selv om pesticidresterne i vandet overskrider grænseværdien vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed, at der skal være tale om langt højere koncentrationer, før det er sundhedsfarligt.

Boring taget ud af drift

For at komme problemet til livs har Stege Vandværk valgt at tage den boring ud af drift, hvor der blev fundet pesticidrester. På Borre Vandværk har valgt at blande vandet fra den ene boring med vandet fra den anden boring for på den måde at nedbringe mængden for pesticidrester.  

Efter stoffet desphenyl-chloridazon blev fundet i tre kommuner, besluttede Miljøstyrelsen for en måned siden, at vandværkerne fremover rutinemæssigt skal teste for stoffet.

22 vandværker har testet

Indtil videre har 22 vandværker i Vordingborg Kommune testet for stoffet, og det er kun i drikkevandet på Møn, stoffet overskrider grænseværdien.

Det fundne pesticid stammer fra et ukrudtsmiddel, der i dag er forbudt i Danmark. Fra 1960'erne og indtil 1996 anvendte man det dog i produktionen af roer, rødbeder og løg.

Her i regionen er der også fundet pesticidrester i drikkevandet på grænseværdien eller over i Skælskør, på Omø og på Agersø.