Danmarks eneste figenhøst er skudt i gang på Møn

På Østmøn ligger en gård, der kan prale af en ganske særlig høst. Her finder man nemlig en unik plantage fyldt med friske figner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er nok de færreste, der tænker på Danmark, når de sætter tænderne i en frisk figenfrugt.

quote Vi er den eneste figenplantage i Danmark – og højst sandsynligt nord for Alperne

Erik Mosborg, ejer, Lundevanggård

Ikke desto mindre er det muligt at få fingrene i en ægte, danskproduceret figen, hvis du slår et smut forbi Lundevanggård på Møn.

- Vi er den eneste figenplantage i Danmark – og højst sandsynligt nord for Alperne, fortæller Erik Mosborg, der ejer Lundevanggård.

Erik Mosborgs plantage tæller 350 figentræer. Han har knoklet for sit figenparadis i otte år, og nu er det for alvor ved at forvandle sig til succes.

- Jeg startede med nogen, der havde været ovre ved planteskolerne, og de duede ikke. Nu har jeg fået nogle stiklinger inde fra politigården i Stege, som sandsynligvis er taget fra en anden gammel plante. Den er mere hårdfør, og den giver figner, siger han.

Der skal dog mere end blot en hårdfør plante til at give modne figner. Ifølge Erik Mosborg skal en del af forklaringen på den god figenhøst nemlig også findes i, at hans plantage ligger på det helt rette sted i Danmark.

- Selvfølgelig skal man have en plet, som jeg har her. Hvis man kigger på vejrkortet, så er det her jo et af de steder i Danmark, hvor der er flest solskinstimer.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Erik Mosborg synes selv, at det er et paradis at gå ned i plantagen om morgenen og plukke figener.
Erik Mosborg synes selv, at det er et paradis at gå ned i plantagen om morgenen og plukke figener. Foto: Arkivfoto

Godkendt af kunderne 

Størstedelen af fignerne bliver solgt i gårdbutikken til lokale og turister.

quote Jeg har smagt nogen nede sydlands, men det her er da mindst lige så godt

Jens Devantier, turist

- Det er da lidt specielt. Jeg synes, at figner tit er noget, man forbinder med de varmere lande, så jeg synes da, at det er flot, at det kan gro så godt her, siger Jens Devantier fra København, der er på ferie på Møn.

Og selvom en figen kræver et meget solrigt klima, så er Erik Mosborgs danske figner i den grad godkendt af kunderne.

- Den er absolut ikke dårlig. Jeg har smagt nogen nede sydlands, men det her er da mindst lige så godt, vurderer Jens Devantier.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Erik Mosborg forventer at kunne levere friske figner frem til efteråret. 
Erik Mosborg forventer at kunne levere friske figner frem til efteråret.  Foto: Arkivfoto

Gourmetrestauranter vil have dem på menuen 

Det er dog ikke kun lokale og turister i området, der har fået øjnene op for Erik Mosborgs fine figner. Fremover skal han nemlig levere til københavnske gourmetrestauranter, der vil have dem på menuen.

- De vil så ikke bare køre figner. De vil også køre blade, som de vil lave til olie. Så det er jo ret spændende, og det har jeg aldrig hørt om før. Det bliver nok fint, siger Erik Mosborg.

Selvom vejen til den smagfulde figen har været lang, så har Erik Mosborg bestemt ikke fortrudt, at han begav sig ud i sit figen-eventyr.

- Det er jo sjovt at bevise noget, som folk siger ikke kan lade sig gøre.

Interesserede er velkomne til at besøge figenplantagen, der ligger ved Busemarke nær Klintholm Havn på Østmøn.