Da pensionen indtraf, blev Poul fra Vordingborg trædrejer på fuld tid

En livslang interesse for træ har banet vejen for, at 79-årige Poul Nielsen bruger mange timer på at hånddreje ting ud af træ.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når man bliver pensionist, vælter det pludselig ind fra højre med tid. Men hvad skal man bruge den på?

79-årige Poul Nielsen fra Vordingborg har et bud.

Han har valgt at forfølge en livslang passion for træ og er gået all-in på at være trædrejer - et håndværk, der kan spores helt tilbage til den egyptiske stenalder.

Derfor går han hver dag ud til sit lille værksted, der er polstret til med redskaber, man skal bruge for at være en trædrejer, der tager håndværket - og træet - alvorligt.

- Jeg har altid interesseret mig for træ og samlet på det, siger han.

For 17 år siden udviklede interessen for træ sig for Poul Nielsen, der dengang arbejdede som bilforhandler. Hans kone spurgte ham, om ikke trædrejning kunne være noget for ham, og efter en kort tænkepause tog han en beslutning.

- Så købte jeg en drejebænk og et drejejern, og hvad man nu skal bruge af ting. Og det er sgu mange ting.

trae5
Foto: Jesper Sandbirk - TV2 ØST

Siden har stort set alle former for træsorter været en tur på hans drejebænk, og et lille hjørne af skuret bruges som fremvisning af de skåle, figurer og andet, han laver.

- Jeg får træ fra folk, der henvender sig til mig. Ringer til mig og siger: Vi har fældet noget træ, er det noget, du kan bruge? Jeg har sågar nogle, der kommer og lægger træ foran mit hus.

Henvendelse langvejsfra

Det er ikke kun de lokale, der tilbyder Poul Nielsen træ. Også Skagens Museum har henvendt sig til ham. Det skete, da museet fældede et gammelt kastanjetræ, som stod faretruende tæt op ad den danske digter Holger Drachmanns hus. Træet har Poul Nielsen forvandlet om til hånddrejede fuglehuse, vinpropper og skåle, som nu kan købes i museets butik.

Det var et tilfældigt besøg fra en medarbejder på museet, der resulterede i den anderledes opgave, og at den selvlærte trædrejers håndværk nu findes i Skagen, gør indtryk.

- Man bliver da lidt høj af det. Det er da sjovt, at jeg har stået her og lavet noget til et museum i den helt anden ende af landet, siger Poul Nielsen.


Nyhedsoverblik