Caféer hungrer efter medarbejdere - unge vil hellere være corona-podere

Flere restauratører har svært ved at skaffe folk til sommerens jobs. Et bud på årsagen er, at mange har valgt at arbejde i test- og vaccinationscentrene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Normalt plejer Café Mocca i Præstø ikke at have udfordringer med at tiltrække de medarbejdere, som er nødvendige for at kunne imødekomme sommerens mange gæster. Men i år ser det noget anderledes ud:

- Vi står i en situation lige nu, hvor vi kan mærke, at vi mangler arbejdskraft. Det er ikke ligesom, det plejer at være. Når vi lægger opslag op, er der meget få, der reagerer i forhold til, hvordan det har været for bare nogle måneder siden, fortæller Jonas Bjerring, der er eventmanager og personalechef på Café Mocca.

quote Jeg har en fornemmelse af, at der står en masse unge mennesker i testcentrene til en løn, vi slet ikke kan matche

Jonas Bjerring, personalechef, Café Mocca

Han mangler både tjenere, opvaskere og køkkenpersonale.

Caféen har normalt omkring 60 ansatte i sommerperioden. Lige nu mangler otte til ti medarbejdere og Jonas Bjerring har et bud på, hvordan det kan stå sådan til:

- Jeg har en fornemmelse af, at der står en masse unge mennesker i testcentrene til en løn, vi slet ikke kan matche, siger han.

Restaurationsbranchen har haft det hårdt under de seneste mange måneders corona-nedlukning, og på Café Mocca håbede man, at lysere tider nu var på vej:

- Vi havde en forventning om, at nu blev det bedre, men så bliver vi ramt af en følgevirkning af den her pandemi nemlig personalemangel, siger Jonas Bjerring.

Jonas Bjerring, eventmanager og personalechef på Café Mocca i Præstø mangler op mod ti ansatte for at have fuld bemanding til sommeren.
Jonas Bjerring, eventmanager og personalechef på Café Mocca i Præstø mangler op mod ti ansatte for at have fuld bemanding til sommeren. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Og situationen gør sig også gældende andre steder i regionen. Blandt andre har også Café Oliver i Næstved svært ved at skaffe personale nok.

- Jeg har haft stillingsopslag på Facebook, og det plejer at give omkring 100 ansøgere. Den her gang har jeg fået én, og hende har jeg selvfølgelig ansat. Jeg plejer at få uopfordrede ansøgninger hver dag op til sommerperioden og have en kæmpe bunke liggende på mit bord. Lige nu ligger der nul, siger Louise Ingerslev, der er bestyrer i Café Oliver.

- Jeg har måttet ringe til seks-syv tidligere medarbejdere for at spørge, om de ville hjælpe. Nogle af dem arbejder som tømrer og ejendomsmægler nu, men de har altså sagt ja til at komme. Det er selvfølgelig ikke så holdbart i længden, men det hjælper os nu, tilføjer hun.

Kan ikke hamle op med løn

Også turistorganisationen Visit Lolland-Falster bekræfter tendensen med personalemangel:

- Vi hører, at til trods for, der er rigtig mange spændende jobs inden for turismebranchen, så er der mange, der hellere vil være podere, end de vil søge i turismebranchen, fordi de tjener flere penge, siger destinationschef Brian Lindorf Hansen.

22-årige Christian Valentin har valgt at blive testperson i Region Sjællands testcenter i Slagelse frem for at søge job på en café.
22-årige Christian Valentin har valgt at blive testperson i Region Sjællands testcenter i Slagelse frem for at søge job på en café. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

I alt er der 2.388 ansatte i Region Sjællands test- og vaccinationscentre. Heraf er knap en fjerdedel, 578, unge under 25 år.

Og hos Falck er 1.000 personer lige nu ansat til at pode her i regionen.

Timelønnen hos Falck ligger på op til 180 kroner i timen plus tillæg. Og den løn kan restauratørerne vanskeligt matche, lader Jonas Bjerring fra Café Mocca forstå:

- Vi kan ikke hamle op med det niveau, hvis vi skal drive en forretning, siger han.

22-årige Christian Valentin, er en af dem, der kunne have været ansat til at servere burgere eller kaffe i de kommende måneder. I stedet arbejder han som poder i Region Sjællands testcenter i Slagelse.

- Jeg er i gang med mit tredje sabbatår og har arbejde i blandt andet Netto og hos Leif Mikkelsen her i Slagelse, og så fik jeg anbefalet det her af en kammerat, siger han og tilføjer:

- Jeg havde overvejet mange andre muligheder - blandt andet at arbejde på café, men det her var det første og bedste, og så blev det det.


Nyhedsoverblik