Bruger strøm til at finde urgammel fiskebestand

En gruppe entusiaster fra sjælland arbejder på at kortlække fiskebestandene på en række vandløb på Sjælland og Møn i jagten på urgamle fiskebestande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fiske-bestande, hvis historie kan tegnes tilbage til den sidste istid forlod Danmark, er ved at blive kortlagt på Sjælland og Møn.

Det sker, når den frivillige fiske-entusiastgruppe Grusbanden sammen med Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund kortlægger havørrederne i vandløbene i Vordingborg Kommune.

Lørdag gennemsøgte de Hårbølle Bæk på Møn – og samtidig arbejder de på at gøre livet lettere for havørrederne i vandløbene. Det gør de eksempelvis ved at fjerne planter, der forhindrer fiskene i at søge op til gydepladserne.

- Vi tjekker, om der er tale om en oprindelig, vild bestand. For vi har ikke ret mange tilbage af. Ud af omkring 100 bestande på Sjælland, så er kun fem-syv oprindelige bestande, siger fiskeribiolog Peter Henriksen fra Fishing Zealand til TV ØST.

Entusiasterne bruger elektriske stød til at fange ørrederne. Derefter bliver de DNA-testet for at kontrollere, om der er tale om vandløbets urgamle fiskebestande, eller om der er tale om nyudsatte fiskestammer.

Arbejdet gøres nu, så vandløbene er klar til vintertiden, hvor ørrederne gyder.