Brand spredte sig hurtigt i bygninger på Lindholm - nu skal brandårsagen undersøges

Tirsdag morgen brød en bygning på Lindholm i brand, som var ved at blive desinficeret for eventuel virus efter forskningsarbejde på øen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tidligt tirsdag morgen brød en af bygningerne på øen Lindholm i brand og spredte sig hurtigt til nabobygningen.

Det er dog for tidligt at fastlægge årsagen til, hvorfor branden opstod.

- Jeg kunne høre udrykningskøretøjerne, der kom. Jeg gik slet ikke op og kiggede, for jeg havde slet ikke forestillet mig, at de skulle på Lindholm. Jeg havde jo bare forestillet mig, at det var en ulykke ude på vejen eller måske en anden brand et andet sted, men slet ikke på Lindholm. Det er ikke lige der, man tror, det vil brænde nu, for det er under nedlukning, siger Hanne Jørgensen, der bor i Kalvehave, til TV2 ØST.

quote Det er ikke lige der, man tror, det vil brænde nu, for det er under nedlukning

Hanne Jørgensen, bor i Kalvehave

Læs også
Bygning i flammer på Lindholm: - Hele øen lignede et sankthansbål
Læs også
Bygning i flammer på Lindholm: - Hele øen lignede et sankthansbål

Øen er hjemsted for Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der tidligere har drevet forskning på øen.

- Status er nu, at branden er slukket, og der foregår brandtekniske undersøgelser på øen for at klarlægge årsagen. Det er i første omgang politiets brandteknikere, der gør det, siger Jacob Steen Møller, campusdirektør for DTU.

Bygningerne var ved at blive desinficeret

Øen har været brugt til virusforskning siden 1926. I den forbindelse er nogle af laboratorierne potentielt blevet forurenet med virus. Det er ifølge DTU’s campusdirektør helt normalt i et biologisk laboratorium.

VIDEO: Sådan her så det ud på ørn Lindholm i Stege Bugt tidligt tirsdag morgen.

Det er indtil videre uvist, hvordan branden opstod. 

I sommeren 2019 stoppede de faglige aktiviteter, som blev flyttet til København. Her skulle man så tage stilling til, hvad bygningen skulle bruges til.

quote Vi ved endnu ikke, hvad brandårsagen er

Jacob Steen Møller, campusdirektør på DTU

Det er Bygningsstyrelsen, der ejer bygningen, og de mente ikke den kunne videreføres som virusforskningsstation, og derfor skal bygningerne desinficeres.

- Den opgave pågår i øjeblikket, og det foregår ved, at man desinficerer bygningerne ved afvaskning med desinficerende væsker indvendigt. For at nå hele vejen rundt, varmer man efterfølgende bygningerne op til 70 grader i otte dage. Det gør man ved at pakke dem ind i et telt og varme teltet op, siger campusdirektør Jacob Steen Møller.

- Det havde vi gjort med én bygning, og så var vi i gang med den anden bygning. Der var to dage inde i processen, og så var det her i nat, at branden opstod. Men vi ved endnu ikke, hvad brandårsagen er.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Beredskabsstyrelsen Sjælland

Kun jernstativer tilbage

Flere af beboerne i Kalvehave opdagede slet ikke branden, der opstod tidligt tirsdag morgen.

- Først her til morgen, da der kom nogle journalister og gjorde os opmærksom på branden, opdagede jeg, at det var ude på Lindholm. Under vores morgenmad spurgte de, om ikke vi havde set en røgsøjle. Nej, det havde vi faktisk ikke, siger Hanne Jørgensen, der bor i Kalvehave.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hanne Jørgensen, der bor i Kalvehave, hørte udrykningen tidligt tirdag morgen, men havde slet ikke forestillet sig, at branden var opstået på Lindholm.
Hanne Jørgensen, der bor i Kalvehave, hørte udrykningen tidligt tirdag morgen, men havde slet ikke forestillet sig, at branden var opstået på Lindholm. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

- Der ser bestemt ikke godt ud derude. Det er faktisk en kæmpestor bygning, der er fuldstændig nedbrændt. Der er kun sådan nogle jernstativer tilbage, siger Hanne Jørgensen.

DTU var i færd med at nedlukke og desinficere bygningerne til overdragelse, og derfor kunne branden have haft større konsekvenser, end den havde.

- Det har ikke nogen forskningsmæssige konsekvenser, for det var taget ud af drift som forskning, men det har selvfølgelig en betydning for tidsplan og omkostninger og så videre. Men hvor meget, det kommer til at betyde, det har vi jo ikke opgjort endnu, slutter Jacob Steen Møller fra DTU.


Nyhedsoverblik