Børnearbejde på den gode måde

En våd og smattet legeplads har fået sat børnehaven i Røstofte i gang. Børnene er nemlig med til at grave ud til dræn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis nogen tror at børnearbejde for længst er afskaffet her til lands, så kan de godt tro om igen. Det er børnene fra børnehaven Naturbørnegården, der ligger i Røstofte lidt udenfor Vordingborg , et godt bevis på.

Da TV ØST besøger dem er de godt i gang med at losse sten op i en trillebør. På deres legeplads er der nemlig tit ret vådt og smattet og derfor fik en af de voksne den idé, at børnene skulle grave dræn. Så nu er de godt i gang med at fylde en gravet rende op med sten, som skal få vandet til at slippe lerjorden og løbe ned i åen.

- Jeg får lidt ondt i armene nogen gange, siger Julius Villadsen på 5 år, der efterhånden er blevet ret skrap til at styre den tungt læssede trillebør, men ellers ser det ud som om børnene nyder arbejdet.

Styrker deres selvtillid

- De får lov til at opleve, at de er med til at udføre et stykke arbejde som er vigtigt, og som hjælper os alle sammen, og det tror jeg på sigt styrker deres selvtillid, siger Allan Kørboe Jensen, der er en af de voksne, som guider de små gennem arbejdet.

Når de ikke slæber sten ligner Julius Villadsen og kammeraterne andre jævnaldrene børn, men lederen på stedet mener faktisk, at de skiller sig ud særligt på et punkt:

- De er ikke lige så syge som børn i andre institutioner, fordi de er udendørs hele tiden, fortæller børnehaveleder Trine Pilegaard Larsen.

Børnene bor i deres flyverdragter, mens de er i børnehaven, og det er kun, hvis vejret er meget dårligt, at de søger inden døre i deres primitive bålhytte. Her i vinterferien er der kun otte børn, der er mødt op til arbejde i børnehaven, men når ferien er slut kommer der til at være tyve små arbejdsheste i flyverdragter, som giver den gas med skovle og trillebøre.