Vordingborg

Borgmesterkandidat vil stoppe nyt rådhus - men det bliver svært

Venstres borgmesterkandidat i Vordingborg vil prøve at stoppe planerne om at bygge et nyt rådhus. Hun erkender dog, at det bliver særdeles svært.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udbuddet er gennemført. Kontrakten er skrevet under, forarbejderne er blevet lavet - og i denne uge undersøger arkæologerne det område i Vordingborg, hvor det nye rådhus snart kommer til at stå.

Men selvom byggeriet så småt er i gang, så vil Venstres borgmesterkandidat i Vordingborg, Karina Fromberg, dog gøre hvad hun kan for at stoppe byggeriet, hvis hun indtager posten som borgmester i det nye år. 

Det sagde hun i TV2 ØSTs valgduel mandag.

- Jeg vil undersøge alt, hvad jeg kan, om vi kan gøre det, sagde hun direkte adspurgt, om hun ville stoppe byggeriet.

Kommentaren har medført flere reaktioner fra andre politikere, der mener, at det vil komme til at koste kommunen mange millioner kroner at stoppe processen.

Der er allerede brugt knap 20 millioner kroner på at gennemføre udbud og få den nye grund byggemodnet - og hvis kontrakten afbrydes, så skal kommunen betale en kompensation for de udgifter, som entreprenørerne har haft indtil nu - foruden det beløb, som de forventede at skulle tjene på byggeriet.

quote Hvis man skal rive alle gamle bygninger ned, fordi de ikke er helt up-to-date, så ville vi overhovedet ikke have nogen huse tilbage i vores kommune

Karina Fromberg, borgmesterkandidat (V)

- Vi synes, at det nye rådhus er for dyrt. Jeg er ejendomsmægler til hverdag. Hvis man skal rive alle gamle bygninger ned, fordi de ikke er helt up-to-date, så ville vi overhovedet ikke have nogen huse tilbage i vores kommune. Vi mener ikke, at en ny bygning er nødvendig - og vi er heller ikke tilfredse med de beregninger, der viser, at det er en god ide, siger Karina Fromberg i dag.

Håber entreprenørerne selv trækker sig

Hun erkender, at det kan blive meget dyrt at komme ud af kontrakten - men sætter sin lid til, at de stigende priser på byggematerialer er det, der endeligt kan standse byggeriet. Det skal ske ved, at entreprenørerne trækker sig.

- Vi vil meget gerne se på mulighederne. Andre steder i landet er der firmaer, der har valgt at trække sig fra byggerier, fordi priserne på råmaterialer stiger. Jeg ved godt, at der er faste kontrakter bag, men der er håndværkere, der kan risikere at tabe stort på det her. Og jeg frygter også, at det kan blive nødvendigt med flere tillægsbevillinger, siger Karina Fromberg.

quote Her og nu, så mener jeg, at det er den bedste vej til at standse byggeriet på

Karina Fromberg, borgmesterkandidat (V)

- Her og nu mener jeg, at det er den bedste vej til at standse byggeriet på. Og så må vi se på, hvad det koster at komme ud af det. Det er borgernes penge, det her handler om. Og jeg skal jo samtidig have et flertal med mig i byrådet. Problemet er, at der er så mange ubekendte faktorer i dag, siger hun, og peger på, at hun gerne vil have lavet endnu en vurdering af, hvad det vil koste at renovere rådhuset.

Karina Fromberg understreger, at Venstre planlægger at bruge pengene på rådhusbyggeriet, selvom de er imod det.

- Det er en del af vores budgetforslag - men de penge kan flyttes til renovering af det nuværende rådhus. Det er en balance, der handler om, at det er borgernes penge, og at det skal give mening, siger hun.

Borgmester ryster på hovedet

Den siddende borgmester Mikael Smed (S) ryster på hovedet over udmeldingen fra sin konkurrent til borgmesterkæden.

- Det handler om økonomi. Det vil blive rigtig dyrt at standse byggeriet nu. Samtidig er det eksisterende byggeri slidt op i et omfang, så det ikke kan betale sig at bruge flere penge på at vedligeholde bygningen. Den blev bygget af de billigste materialer på et halvt år i 1968. Og selv hvis vi åbner pengekassen helt op, så kan vi aldrig få byggeriet her i en tilstand, så renoveringen kan forsvares, siger han.

Han peger på den renovering af Islingeskolen, som kommunen gennemførte i 2010.

- Den renovering endte med at koste lige så meget som et helt nyt skolebyggeri. Det, som jeg beklager allermest i denne sag, er, at man ikke gik videre med at bygge et nyt rådhus allerede i 2011 og 2012, da man satte penge af til byggeriet. I stedet brugte man penge på at istandsætte et nedslidt rådhus. Det var hverken langsigtet tænkning eller bæredygtigt - men det er nybyggeriet, siger han og fastslår, at kommunen i flere år har sparet op til byggeriet.

Han mener, at Venstres kurs er flakkende, når det gælder rådhuset.

- Først stemte de ja to år i træk, og så begyndte de at stemme nej. Det er som om, at de ikke ved, hvilken vej de skal, siger borgmesteren.

Det nye rådhus skal efter planen stå klart i sommeren 2023.

Har du et spørgsmål om kommunal- eller regionsrådsvalget, kan du skrive til os i formularen på siden her

DEL: