Borgere frygter stor gødningsterminal

Omkring 150 borgere fra Vordingborg var mandag til borgermøde om anlæggelsen af en stor gødningsterminal, og der blev udtrykt bekymring fra borgerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Modstanden var stor, da en stor gruppe borgere fra Vordingborg var til borgermøde på rådhuset. De var mødt op for at debattere anlæggelsen af en gødningsterminal på Vesthavnen på Masnedø.

På mødet udtrykte borgerne blandt andet bekymring for terrorisme og utilsigtede brande.

Gødningsterminalen, der skal fungere som modtagestation og lager for 22.000 tons gødning, skal anlægges og drives af gødnings- og kemikalievirksomheden Yara.

Yara er én af 60 virksomheder, der er under skærpet tilsyn fra Miljøstyrelsen.

Sprængfarlig gødning

En af hovedbekymringerne hos borgerne var som sagt den potentielle terrortrussel.

Frygten for terror kommer primært af, at Anders Behring Breivik brugte en gødningsbombe til sit terrorangreb i Oslo tilbage i 2011.

Og fordi den type gødning, der skal lagres, er Axan. En gødning, der kan bruges til produktion af bomber.

Brand er sket før

En anden bekymring, der kom til udtryk, var risikoen for brand. Flere borgere er bange for, hvad der vil ske, hvis gødningsterminalen skulle bryde i brand, og man ved sådan et scenarie er godt nok forberedt.

- Menneskelig fejl, ikke. En lille ting kan nemt udløse en kædereaktion. Det er nok det, der bekymrer mig mest, siger en af de fremmødte, Jørgen Møller fra Vordingborg, til TV ØST.

En borger henviste også til en brand i Fredericia i februar, hvor en gødningstank tilhørende DanGødning gik i brand. Branden udviklede sig meget voldsomt, da den spredte sig til nærliggende olietanke.

Ingen miljørisiko

Repræsentanterne fra Miljøstyrelsen og Yara forsøgte ihærdigt at berolige den fremmødte med forvisning om, at der var taget alle tænkelige hensyn til miljøsikkerheden i forbindelse med godkendelse af projektet.

De forklarede blandt andet, at man ikke skulle frygte for Ore Strand eller vindretningen, fordi alle sikkerhedsafstande var overholdt – og mere til.

Men flere havde spørgsmål til anden sikkerhed end miljøhensyn – blandt andet til terror. Det kunne Miljøstyrelsens og kommunens repræsentanter ikke svare på, fordi det er politiets og beredskabets anliggende.

Politiet og beredskab var dog ikke til stede ved mandagens borgermøde, hvilket var til stor irritation for de fremmødte, som ikke kunne få svar på disse presserende spørgsmål.

- Det ærgrer mig lidt, at beredskabet ikke er her. Det, jeg var mest interesseret i, var, om beredskabet er klædt på til at tackle situationen, hvis der går ild i det (gødningslageret, red.), siger Jørgen Møller.

Nyt møde med politi og beredskab

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Vordingborg Kommune forstår bekymringerne, men siger, at alle sikkerhedsmæssige spørgsmål bør være afklaret efter mødet.

- Det er vigtigt, at vores borgere ved, hvad der er at forholde sig til, og hvad der er indgået i vurderingerne. Hvis det viser sig, at der efter mødet fortsat er uafklaret spørgsmål, så er jeg villig til at indkalde til et møde, hvor beredskab og politi er til rådighed, siger formand for udvalget, Thomas Christfort (K).

Der var flere, som ikke følte sig bedre oplyst. Der blev derfor aftalt efter mødet, at man ville forsøge at afholde endnu et møde inden høringsfristen efter påske, hvor både politi og beredskab vil være til stede for at svare på sikkerhedsmæssige spørgsmål.


Nyhedsoverblik