Bogøs 168 år gamle vartegn har fået sin hat tilbage

Den har været savnet - møllehatten - men i dag blev den løftet på plads efter en stor renovering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Bogø står den 168 år gammele mølle. I de senere år har møllen levet tilværelsen en kende halt. Men for to år siden tog en gruppe ildsjæle på øen initiativ til at sætte deres elskede mølle i stand.

quote I mange år, var det et af mine børn, møllen, som jeg skulle passe på hver dag

Ove Paarup, tidligere formand, Bogø Møllelaug

- I 2018 startede vi med at søge de første fonde, siger Helle Bohnfeldt, forkvinde for Bogø Møllelaug.

At renovere en gammel mølle koster mange penge, men med tålmod og vedholdenhed har Bogøs vartegn både fået nye bærende bjælker og i dag indtraf den næste milepæl.

Den tons tunge møllehat er blevet renoveret for i alt 6 millioner kroner, og tilbage stod at løfte den på plads.

- Det er måske det vigtigste af Bogøs historie, det er vores mølle. Den ligger der, så når man slipper Farøbroen og kører ad dæmningen, har det været et savn, at man bare at kunnet se en flad hat, siger Ove Paarup, der er tidligere formand Bogø Møllelaug.

I fem årtier har Ove Paarup engageret sig i Bogø Mølle, der har været som et barn for ham, fortæller han. GLæden var derfor stor over at se hatten komme tilbage på rette plads.
I fem årtier har Ove Paarup engageret sig i Bogø Mølle, der har været som et barn for ham, fortæller han. GLæden var derfor stor over at se hatten komme tilbage på rette plads. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Han var i dag mødt op for at se møllehatten blive sat op til store klapsalver og store smil fra de fremmødte.

- I mange år, var det et af mine børn, møllen, som jeg skulle passe på hver dag, fortæller Ove Paarup.

Asbest gav udfordringer

Bogø Mølle blev opført i 1862 og har malet korn frem til 1965. Derefter gik møllen i forfald. I 1970’erne renoverede de lokale møllen med rådgivning fra Nationalmuseet.

- Vi skulle gerne blive færdige med at restaurere møllen, siger Helle Bohnfeldt, forkvinde for Bogø Møllelaug, der lader forstå, der endnu venter mange ansøgninger om penge, før end vingerne som det sidste kan blive sat på plads.
- Vi skulle gerne blive færdige med at restaurere møllen, siger Helle Bohnfeldt, forkvinde for Bogø Møllelaug, der lader forstå, der endnu venter mange ansøgninger om penge, før end vingerne som det sidste kan blive sat på plads. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Der skulle man brandsikre sådan en mølle. Det skulle man gøre blandt andet ved at sætte noget asbest ind under spånene, forklarer Ove Paarup, som var med dengang.

Det stærkt sundhedsskadelige byggemateriale asbest blev forbudt allerede i 1980'erne, og er dyrt at fjerne.

- Det er jo det rene fy i dag. Så det har været en ekstra udgift omkring hatten, at asbesten skulle fjernes efter alle kunstens regler.

17 ansøgninger

Trods uventede udfordringer, så fortsætter arbejdet med at sætte møllen i stand. Næste skridt er omgangen – altså den gangbro, som omkranser møllen.

- Hatten var etape nummer to, som desværre blev lidt dyrere og tog længere tid på grund af asbesten. Det næste er omgangen. Den har vi søgt penge i næsten to år, men det sidste halve år har vi manglet 140.000 kroner, siger Helle Bohnfeldt, der har sendt flere end 17 ansøgninger afsted.

Foreløbigt har Slots- og Kulturstyrelsen lovet 500.000 kroner renoveringen af møllens krop, som bliver fjerde etape i møllerenoveringen, inden vingerne skal på som det sidste.

- At løfte vindmøller på plads er lidt sjovere end at løfte byggematerialer. Det er ikke så tit, man prøver det. Det er lidt mere specielt, siger kranfører Casper Jensen fra Stubbekøbing Maskinværksted, som havde fået den usædvanlige opgave at løfte hatten på plads.
- At løfte vindmøller på plads er lidt sjovere end at løfte byggematerialer. Det er ikke så tit, man prøver det. Det er lidt mere specielt, siger kranfører Casper Jensen fra Stubbekøbing Maskinværksted, som havde fået den usædvanlige opgave at løfte hatten på plads. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Vi skulle gerne blive færdige med at restaurere møllen, lyder det fra møllelaugets forkvinde, som håber, det snart lykkes at finde flere sponsorer til den gamle mølle.


Nyhedsoverblik