Børn bevæger sig for lidt - nu forsøger kommune at knække nødden

Hvert femte barn i 6. klasse i Vordingborg Kommune dyrker sjældent eller aldrig motion. Derfor sætter kommunen alle sejl ind for at forbedre børnenes trivsel og sundhed. Ét af mange initiativer i projektet hedder Åben Hal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er fredag eftermiddag i DGI Huset i Vordingborg, og hallen er åben for byens børn.

- Det er godt, og det er sjovt, fortæller Liv Nylander Gisselbæk, der går i 4.c på Iselingeskolen i Vordingborg.

Nassim El Aissaoui fra 5.a er enig:

- Vi får saftevand og æbler, du kan komme og hygge dig med dine venner, fortæller han. 

Det hedder fredagsflow, og børn fra 4.-6. klasse kan komme og prøve mange forskellige former for idræt.

- Vi har lige været inde og prøve at klatre, så har vi prøvet at træne, spillet bordtennis og badminton, vi har prøvet lidt af hvert, fortæller Philip Jørholt, der går i 4. klasse på Friskolen Øster Egesborg.

Abdel Rahim Ali og Maximus Ranch Nielsen går i 5.a på Iselingeskolen i Vordingborg.
Abdel Rahim Ali og Maximus Ranch Nielsen går i 5.a på Iselingeskolen i Vordingborg. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Hallen summer af børnestemmer, og der er gang i spillet ved bordtennisbordene og på badmintonbanerne. Meningen med fredagsflow er, at det er børnene selv, der udforsker de forskellige muligheder, der er.

- De kan vælge flere aktiviteter til, det er ikke kun fodbold, det er ikke kun håndbold, de kan gå ind og klatre, vi kan tage i motionscenter, vi kan spille bordtennis. Vi tager afsæt i det, de gerne vil lave sammen med den voksne eller sammen med hinanden, fortæller Joakim Blankschøn, der er pædagogfaglig leder af SFOén på Iselingeskolen. 

Til fredagsflow kan man prøve mange former for idræt. Denne fredag er klatreklubben kommet, så børnene kan prøve det.
Til fredagsflow kan man prøve mange former for idræt. Denne fredag er klatreklubben kommet, så børnene kan prøve det. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Til fredagsflow er der også krea-værksted og brætspil. Meningen er, at man kan hygge sig og møde nye venner.

- Der kommer nogen, som aldrig har været til det før, og som kommer alene. Så byder jeg velkommen og siger, hvad jeg hedder, fortæller Philip Lüders, der er instruktør og aktivitetsansvarlig i DGI Huset og står for fredagsflow. 

- Jeg gør mit for at få dem mikset op med nogen, der er i gang. Jeg spørger, om de kunne tænke sig at spille bordtennis, om de har lyst til at danse eller vil sjippe. Der er ikke nogen børn, der kommer til at stå alene i et hjørne. Så stiller jeg mig derover sammen med dem, siger han. 

Even Svane Christensen (tv.), Oliver Jørholt og Philip Jørholt går i 4. klasse på friskolen Øster Egesborg.
Even Svane Christensen (tv.), Oliver Jørholt og Philip Jørholt går i 4. klasse på friskolen Øster Egesborg. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Mange børn bevæger sig for lidt. Det viser den seneste nationale Skolebørnsundersøgelse fra 2022. Undersøgelsen har siden begyndelsen af 1980erne været gennemført cirka hvert fjerde år.

I undersøgelsen er det kun 36 procent af pigerne og 53 procent af drengene, som er fysisk aktive, så de bliver forpustet eller sveder mindst fire timer om ugen.

33 procent af pigerne og 21 procent af drengene er højst fysisk aktive én time om ugen.

Mental sundhed er udfordret

Undersøgelsen handler også om børnenes mentale sundhed, og her ser man en markant vækst af problemer de seneste 10-20 år.

Kun 35 procent af drengene og 20 procent af pigerne har høj livstilfredshed.

Ludvig Nygaard går i 5.a på Iselingeskolen i Vordingborg. - Du lærer nye folk at kende og kan være sammen med dine venner på en anden måde end i skolen, fortæller han.
Ludvig Nygaard går i 5.a på Iselingeskolen i Vordingborg. - Du lærer nye folk at kende og kan være sammen med dine venner på en anden måde end i skolen, fortæller han. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Tallene taler deres tydelige sprog og giver panderynken i kommunerne, der har ansvaret for forebyggelse.

- Det er faktisk en rigtig svær opgave, og der findes ikke nogen enkle greb. Der er rigtig mange indsatser, der skal til. Det her er en problematik, som jo ikke kun rammer Vordingborg Kommune, men alle kommuner, fortæller Else-Marie Langballe Sørensen (SF), der er formand for Børne og Familieudvalget i Vordingborg Kommune.

Emma Norsk Reckendorff og Liv Nylander Gisselbæk har sat sig ind i krea-rummet.
Emma Norsk Reckendorff og Liv Nylander Gisselbæk har sat sig ind i krea-rummet. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

I kommunen er der bl.a. taget en lang række initiativer i daginstitutionerne og skolerne, hvor man tænker mere bevægelse og udeliv ind.

- Man skal gøre rigtig mange forskellige ting, og man skal gøre noget for alle aldersgrupper. Det er faktisk lige fra når sundhedsplejersken er på besøg i et hjem for allerførste gang, at vi skal sætte en indsats i gang, fortæller Else-Marie Langballe Sørensen. 

Det er ikke kun fodbold eller håndbold, børnene kan gå ind og klatre, vi kan tage i motionscenter, vi kan spille bordtennis. Vi tager afsæt i det, de gerne vil lave, fortæller Joakim Blankschøn. Han er pædagogfaglig leder i SFOén på Iselingeskolen i Vordingborg.
Det er ikke kun fodbold eller håndbold, børnene kan gå ind og klatre, vi kan tage i motionscenter, vi kan spille bordtennis. Vi tager afsæt i det, de gerne vil lave, fortæller Joakim Blankschøn. Han er pædagogfaglig leder i SFOén på Iselingeskolen i Vordingborg.

De mange initiativer skal forebygge og tidligt give børnene nogle gode vaner.

- Vi ved, at jo tidligere man sætter ind i livet med at skabe nogle sunde fællesskaber og nogle gode vaner, jo større er chancen for, at man har et liv i sundhed og trivsel både nu, men også på længere sigt, og at man dermed mindsker risikoen for som voksen at udvikle en kronisk sygdom som diabetes, fortæller Toke Kyed Amlund der er strategisk konsulent i Steno Diabetes Center Sjælland.

BØRN OG UNGES TRIVSEL

Mange børn bevæger sig for lidt og nogle er slet ikke fysik aktive i fritiden.

  • Kun 36 procent af pigerne og 53 procent af drengene, er fysisk aktive, så de bliver forpustet eller sveder mindst fire timer om ugen.

  • 33 procent af pigerne og 21 procent af drengene er højst fysisk aktive én time om ugen.

  • Piger bruger godt tre timer om dagen på sociale medier, mens drengene bruger godt to timer.

  • Drenge bruger 2 timer og 40 minutter på gaming, mens piger bruger godt 1 time.

  • 35 procent af drengene og 20 procent af pigerne har høj livstilfredshed.

  • Blandt pigerne føler 12 procent sig ensomme ofte eller meget ofte, blandt drengene er det 6 procent. 

Kilde: Skolebørnsundersøgelsen fra 2022

For at få forebyggelsesarbejdet op i et højt gear har man i Vordingborg Kommune valgt at gå ind i et fem-årigt partnerskab med Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse og Steno Diabetes Center Sjælland om en fælles mission:

- Vi tror på, at partnerskaber på tværs af organisationer og sektorer er vejen frem, hvis man vil arbejde med de her komplekse udfordringer på sundhedsområdet. Et partnerskab er noget andet og noget mere end et kortvarigt projektsamarbejde, vi forpligter hinanden over mange år, og vi puljer vores viden, ressourcer og nysgerrighed ned i det her fælles arbejde, siger Toke Kyed Amlund.

- Der er ikke nogen børn, der kommer til at stå alene i et hjørne. Så stiller jeg mig derover sammen med dem, fortæller Philip Lüders, der er instruktør i DGI Huset.
- Der er ikke nogen børn, der kommer til at stå alene i et hjørne. Så stiller jeg mig derover sammen med dem, fortæller Philip Lüders, der er instruktør i DGI Huset. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse bidrager med både rådgivning og forskning i, hvilke tiltag, der virker, men der findes ikke en entydig forklaring på, hvorfor børns sundhed og trivsel er udfordret:

- Hvis det kun var en ting, så havde vi nok løst det. Sundhed og trivsel for børn og unge er komplekst. Derfor skal man sætte ind og få lokalsamfundet til at arbejde sammen om det her. Der skal sættes ind mange forskellige steder, når det har med adfærd at gøre. Det er noget med mad og måltider, noget med fysisk inaktivitet, det er noget med rygning, det er noget med alkohol og noget med fællesskaber, siger Peter Bentsen, der er centerchef for Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse.

- Jo tidligere man sætter ind i livet med at skabe nogle sunde fællesskaber og nogle gode vaner, jo større er chancen for, at man har et liv i sundhed og trivsel både nu, men også på længere sigt, fortæller Toke Kyed Amlund der er strategisk konsulent i Steno Diabetes Center Sjælland.
- Jo tidligere man sætter ind i livet med at skabe nogle sunde fællesskaber og nogle gode vaner, jo større er chancen for, at man har et liv i sundhed og trivsel både nu, men også på længere sigt, fortæller Toke Kyed Amlund der er strategisk konsulent i Steno Diabetes Center Sjælland. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Muligheden for at være sammen med andre og den brede pallette af muligheder til Åben Hal er populært og er da også blevet modtaget positivt af børnene - mellem 40 og 60 børn møder op pr. gang

- Det er første gang, jeg er her, det er megafedt. Der er sjove aktiviteter, og man kan møde nye venner, siger Maximus Ranch Nielsen, der går i 5.a på Iselingeskolen i Vordingborg.

Ludvig Nygaard, der går i den samme klasse, er enig:

- Du lærer nye folk at kende og kan være sammen med dine venner på en anden måde end i skolen, fortæller han.



Nyhedsoverblik