Benjamin fra Bogø er nomineret til Årets Hjerteredder

Benjamin Werge reddede, sammen med en ven af familien, sin far, da han fik hjertestop under en kapsejlads. Nu er han nomineret til Årets Hjerteredder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 1. juni 2019 udviklede sig dramatisk for 67-årige Leif Werge, der pludselig faldt om med hjertestop midt på havet på familiebåden Luna.

Med ombord var Leif Werges 19-årige søn Benjamin Werge fra Bogø samt en god ven af familien, Louise Miltenburg Caspersen fra København.

quote Det er da specielt. Det er en ære, at man har gjort noget godt, som bliver anerkendt

Benjamin Werge, hjerteredder

Det lykkedes Benjamin Werge og Louise Miltenburg Caspersen at redde Leif Werge, og det bliver de nu belønnet for ved at være nomineret til Årets Hjerteredder 2020.

Frem til den 2. november 2019 har man kunnet indstille en eller flere personer til Årets Hjerteredder 2020. I 2019 modtog Hjerteforeningen 46 indstillinger, hvoraf et dommerpanel har udvalgt tre nominerede, der nu kæmper om titlen som Årets Hjerteredder 2020.

Benjamin Werge og Louise Caspersens historie er udvalgt som én af de tre nominerede, og den besked fik de overrakt til et hyldestarrangement for hjertereddere, der blev afholdt af Hjerteforeningen og Østifterne i København fredag den 7. februar. 

- Det er da specielt. Det er en ære, at man har gjort noget godt, som bliver anerkendt, siger Benjamin Werge.

Benjamin Werge og Louise Caspersen er udvalgt som én af tre nominerede til Årets Hjerteredder 2020 på baggrund af 46 indstillinger.  
Benjamin Werge og Louise Caspersen er udvalgt som én af tre nominerede til Årets Hjerteredder 2020 på baggrund af 46 indstillinger.   Foto: Hjerteforeningen/Heidi Maxmiling

Faldt om kort før startskuddet i kapsejlads

Leif Werge var tilbage i juni ombord på familiens båd Luna, fordi han, sønnen Benjamin Werge og den kvindelig gast, Louise Caspersen, skulle være med i den årlige familiesejlads Tærø Rundt med start fra Bogø Havn.

De tre mødtes til skippermøde klokken 7.30, hvorefter de klargjorte båden og sejlede ud. Starten til kapsejladsen gik ude i Grønsund midt mellem Bogø og Stubbekøbing, og båden lå og kredsede rundt om startlinjen mellem de andre både.

- Jeg hev sejlet hjem, og så blev jeg dårlig tilpas, fik jeg at vide. Så satte jeg mig, og så dejsede jeg om. Der havde jeg så fået hjertestop, fortalte Leif Werge, da TV2 ØST mødte ham i august 2019.

TV2 ØST mødte Leif Werge og Benjamin Werge på en sejltur i august, hvor Leif Werge igen var ovenpå. 

Leif Werge faldt om et minut før startskuddet lød, og så fik Benjamin Werge og Louise Caspersen travlt. De reagerede begge lynhurtigt og forsøgte sammen at få kontrol over situationen. Benjamin Werge sejlede ind til havnen og ringede efter hjælp, mens Louise Caspersen startede førstehjælp på den livløse Leif Werge.

- Jeg ringede til min mor inde på havnen og bad hende om at ringe efter ambulance og hjertestarter, fortalte Benjamin Werge dengang. 

quote Gør det bedste, du kan. Bare det at gøre noget i situationen og ikke stå og se til, det hjælper meget

Benjamin Werge, hjerteredder

Benjamin Werge fik lagt båden sikkert i havn, og en lokal beboer trådte til og overtog hjertemassagen fra Louise Caspersen, indtil akuthjælpere ankom. På dette tidspunkt havde Louise Caspersen givet livreddende førstehjælp i 20 minutter.

- Jeg stod jo oppe på kajen og så på, at de var i gang med at genoplive min far. Så det var selvfølgelig hårdt, og det føltes som rigtig lang tid, fortalte Benjamin Werge tilbage i august.

Da ambulancen og lægehelikopteren ankom, blev Leif Werge stødt med hjertestarter 10 gange. Han vågnede og reagerede på sit navn men blev efterfølgende lagt i koma og fløjet til Rigshospitalet.

Hurtig førstehjælp er altafgørende

I dag er Leif Werge på toppen igen. Han har fået indopereret en pacemaker men har ellers ingen mén efter hjertestoppet.

Og det kan han takke Louise Caspersen og Benjamin Werge for, der sammen holdt hovedet koldt og reagerede med det samme.  

Ifølge Hjerteforeningen er tiden ved et hjertestop er nemlig altafgørende. De fleste personer med hjertestop får varige skader eller dør, hvis de ikke får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter cirka 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka 10 procent.

Derfor er rådet fra Benjamin Werge da også, at det er bedre at gøre noget, også selvom men ikke er sikker på, om man gør det rigtige.

- Gør det bedste, du kan. Bare det at gøre noget i situationen og ikke stå og se til, det hjælper meget, siger han.

Se her seks trin til, hvordan du udøver livreddende førstehjælp. 

De nominerede 

Det er læserne af Hjerteforeningens medlemsmagasin, Hjerteliv, besøgende på Hjerteforeningens hjemmeside og følgere på Facebook, som vælger Årets Hjerteredder 2020. Den hjerteredder, der opnår flest stemmer på hjerteredder.dk, vil blive hyldet i Hjertegalla, som bliver sendt på TV 2 CHARLIE lørdag den 21. marts klokken 20.55.