¨

Asfalt sparer brændstof

Foto: TV ØST

De næste par år bliver der holdt skarpt øje med et kilometerlangt vejstykke uden for Vordingborg.

Går alt som forventet, kommer asfalten nemlig til at spare pendlerne for millioner af kroner og naturen for tonsvis af forurening.

En særlig blanding af den øverste del af asfalten ved Stensved kan spare bilisterne og miljøet for mere end 3 procent af det samlede benzin- eller diselforbrug. Asfalten medfører nemlig, at rullemodstanden i vejen bliver bedre – og det kan direkte mærkes på bilisternes benzinforbrug – til gavn for både miljøet og bilisternes pengepung.

Det skriver Berlingske.

Gode erfaringer

Asfalten bliver lige nu testet på et lille stykke landevej mellem Stensved og Langebæk – og erfaringerne er gode, fortæller Vejdirektoratet til avisen.

- Vi vil gerne yde vores bidrag til at få CO2-udledningen ned. De ”smarte” veje har den fordel, at de giver en effekt på vejtrafikken, uden at den enkelte bilist skal investere eller ændre adfærd, siger Bjarne Schmidt, der er chefkonsulent i Vejdirektoratet, til avisen.

Asfalten har den fordel, at bilerne kører 3,3 procent længere på literen på strækningen – uden at vejgrebet bliver dårligere. På den måde løser asfalten dilemmaet, hvor vejfolkene har skulle vælge mellem et godt vejgreb og højt brændstof-forbrug, eller lavt forbrug og så tilsvarende dårligere trafiksikkerhed. Med den nye asfalt forenes både sikkerhed og lavt brændstof-forbrug – og det er ikke dyrere end normalt.

Spørgsmålet er så om den nye asfalt holder. Det er det, som forsøget ved Stensved gerne skulle afsløre.

02:22 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App