Ansatte bekymrede over voldsepisoder

Flere ansatte på Psykiatrien Syd på Oringe fortæller TV2 ØST om et voksende problem med patienter, der er voldelige mod de ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg fik et slag direkte ind i ansigtet af en knytnævehånd.


Sådan fortæller Bente Iversen om episoden for en måned siden, hvor hun blev overfaldet af en patient på Psykiatrien Syd på Oringe. Hun brækkede blandt andet næsen og fik en hjernerystelse.


Bente Iversen fortæller sammen med andre kollegaer om et voksende problem med patienter, der er voldelige mod de ansatte.


- Kollegaer er kommet til skade. De har enten fået spark eller slag, og de er gået hjem med tydelige tegn, siger hun.


Arbejdsmiljørepræsentant Nes Hansen fortæller om medarbejdere, der er utrygge. For nylig har han selv oplevet en episode med en patient, der gik amok.


- Der valgte vi så at sige, at det går vi ikke ind i, for så ville vi udsætte os selv for en sikkerhedsrisiko. Vi forskansede os og tilkaldte hjælp udefra, siger Nes Hansen.


Flere episoder


Politiet fortæller, at de jævnligt bliver alarmeret fra Oringe. Ifølge politiet er de omkring 40 gange i år rykket ud til voldelige og uregerlige patienter på Oringe.


Ifølge ledelsen på Psykiatrien Syd var der 52 arbejdsskader på Oringe sidste år. Men i de første måneder i år har der været ti episoder mere end på samme tidspunkt i 2012.


- Det er meget beklageligt, når det sker, siger Karen Andersen, der er ledende oversygeplejerske.


For få og uerfarne ansatte


Ifølge flere kilder, som TV2 ØST har talt med, er det et problem, at mange ansatte er uerfarne. Samtidig er bemandingen for lille, når der er patienter, som bliver voldelige. Men det afviser ledelsen.


- Der kan selvfølgelig være vagter, hvor man ville ønske, man var en mand mere, men jeg vil ikke kalde vores afdelinger for underbemandede, siger Karen Andersen.


Det var Bente Iversens datter, der kontaktede TV2 ØST og sendte os billeder af hendes mor.


- Jeg blev kørt på sygehuset, og så blev min datter ringet op og fortalt, at hendes mor var blevet slået ned. Hun blev meget urolig, fortæller Bente Iversen.


Hun er klar over, at vold er en erhvervsrisiko. Hun ønsker bare ikke, at de voldelige episoder foregår så ofte, som hun har oplevet på det seneste.


- Jeg håber på, at der kommer færre voldelige situationer fremadrettet, siger Bente Iversen.


Ledelsen på Psykiatrien Syd vil nu indføre ekstra uddannelse for de ansatte til de situationer, hvor patienter bliver ustyrlige, og hvor der slås alarm.



Nyhedsoverblik