Anklagerfuldmægtig om blottersag: Selvtægt er forbudt

Det er ulovligt at dele overvågningsbilleder, hvis man ikke har fået samtykke fra personen, der er på billederne. Derfor får Rikke Andersen en bøde på 5.000 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rikke Andersen fra Nyråd skal betale en bøde på 5.000 kroner for at dele billeder af en blotter på sin Facebook-profil - en bøde hun mener, der er urimelig, fordi blotteren ”kun” skal betale en bøde på 2.500 kroner for at blotte sig over for hendes datter.

Ulrik Birk, der er anklagerfuldmægtig hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi, siger at reglerne på dette område er meget firkantede. Har man overtrådt loven, så klapper fælden.

- Reglerne er meget firkantede på det her område, hvis man har tv-overvågningsbilleder, så må man kun videregive dem, hvis du har samtykke fra personen, der er på billederne, ellers må du kun videregive dem til politiet, siger han og fortsætter:

- Det er meget alvorligt. Det kan have stor indvirkning på de personer, der nu bliver lagt ud på Facebook, så jeg vil da sige, at det er en alvorlig forbrydelse i den har sammenhæng også. Det er forbudt at lave selvtægt i det her land.

Vidt forskellige overtrædelser

Rikke Andersen mener, at der er urimeligt, at hendes bøde er større end den bøde, som blotteren har fået. Hvordan kan det egentlig være, at hendes er større?

- Først og fremmest er det to forskellige regler, der er overtrådt og to forskellige hensyn, man beskytter, så det kan være svært at sammenligne bøderne på tværs af de to regler. Bøden på 5.000 er i overensstemmelse med den retspraksis, der er på området. I forhold til at have blottet sig, så er det en bøde, man udmåler på baggrund af objektive kriterier; den sigtes alder og andre personlige forhold, som kan have indvirkning på, om bøden skal nedsættes, og det er sådan, at hvis der er nedsættelsesgrunde, så har vi pligt til at nedsætte den efter de retningslinjer, vi følger, når vi fastsætter bøder, siger Ulrik Birk.

Ulrik Birk understreger, at de ikke sammenligner de to sager, når der skal udregnes bøde og at de heller ikke lægger vægt på subjektive holdninger. Som anklager skal man følge de retningslinjer, der er. Og derfor kan en blotter få en lavere bødestraf.

- Der er måske nogen, der kan mene, at det er tosset, at en blotter får en mindre bøde, men det er ikke noget, vi kigger på, når vi udmåler bøder, der følger vi de retningslinjer og den retspraksis, der er på området, og det er på den baggrund, vi fastsætter bøderne. Og ikke på baggrund af om det er fjollet. 


Nyhedsoverblik