Anklager går efter tocifret fængselsstraf til formodet bagmand i sydsjællandsk narkosag

Det var aftalt på forhånd, da Lasse Højbjerg Johnsen i sommer aflagde fuld tilståelse i stor narkosag, mener anklageren i sin afsluttende bemærkning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I begyndelsen af juni aflagde Lasse Højbjerg Johnsen fuld tilståelse i en stor narkosag fra Sydsjælland fra sidste år. Han blev idømt ni års fængsel for at have handlet med hash, kokain og amfetamin, for grov vold og frihedsberøvelse mod en mand, der skyldte penge, og for våbenbesiddelse.

Men at Lasse Højbjerg Johnsen tog hele skylden og de mange år bag fængselsmurerne, var planlagt på forhånd.

quote Jeg mener, der er blevet aftalt en ansvarsfordeling, og at Lasse tager skylden, faldet og skraldet for det hele

Skipper Pelle Falsled, anklager

Han var ikke den øverste chef i narkoforetagendet, hvor der blandt andet blev solgt stoffer på en offentlig parkeringsplads i Vordingborg. I stedet var det i højere grad hans tiltalte barndomsven, der havde det store ansvar i styringen, mens en tiltalt Bandidos-rocker også spillede en vigtig rolle og stod for den korporlige afstraffelse af pengeskyldneren.

Det siger anklager Skipper Pelle Falsled torsdag i Retssag A i Retten i Nykøbing Falster i sin afsluttende procedure.

Han vil have den 25-årige formodede hovedbagmand idømt 10-12 års fængsel og den 32-årige rocker idømt minimum tre år og 10 måneders fængsel.

- Jeg mener, der er blevet aftalt en ansvarsfordeling, og at Lasse tager skylden, faldet og skraldet for det hele, siger han.

Refererer til aflytninger

Flere gange i sin procedure refererer anklageren til de over 100 aflyttede telefonsamtaler fra oktober til november sidste år, som er blevet afspillet undervejs i retssagen. Aflytningerne er primært sket fra numrene på to salgstelefoner.

- Aflytningerne efterlader ikke tvivl om, hvordan organisationen er skruet sammen, lyder det fra Skipper Pelle Falsled.

Ifølge ham handlede de to venner med narko og fik hjælp af Bandidos-rockeren, som skulle inddrive gæld og fange personer, som skyldte penge. Samtidig pointerede han, at det er tydeligt på aflytningerne, at de fleste frygter Bandidos-rockeren, og at den 25-årige tiltalte er chefen.

Han vil også have begge mænd dømt for vold og frihedsberøvelsen af en mand, som skyldte penge. I en kælder i et hus på Københavnsvej i Vordingborg blev han blandt andet slået med knytnæver og en totenschlæger og fik stød med en strømpistol.

Ifølge anklageren sørgede den 25-årige tiltalte for, at han kom til adressen, mens selve volden i timevis alene blev begået af Bandidos-rockeren.

- Jeg sagde vold, jeg burde måske sige mishandling eller tortur, siger han.

Kritik af aflytningerne

Den 25-årige er tiltalt for i perioden fra april til november sidste at have handlet med 71 kilo hash, knap et kilo kokain og 900 gram amfetamin samt at have været i besiddelse af 14 kilo hash, 310 gram amfetamin og 20 gram kokain, som skulle sælges, da han blev anholdt i et tidligere fodboldklubhus i Jungshoved.

Hans forsvarer, advokat Kim Bagge, bestrider ikke, at hans klient har solgt narko, men stiller spørgsmålet om hvor meget og hvornår. I den forbindelse udtrykker han kritik af, at de mange telefonaflytninger ikke er blevet spillet kronologisk.

- Det har givet en meget rodet gennemgang, og når man ikke har kronologien, mister man en del mellemregninger, der kan være vigtige. Problemet ender så her i retten, der nu skal sørge for, at dommen ikke indeholder flere af de samme handler, fordi aflytningerne ikke er i kronologisk rækkefølge, siger han.

quote Min klient er aldrig dømt for hverken vold eller trusler, han er en type, der bruger sin mund lige vel rigelig, hvilket han er dygtig til, men faktum er, at han er en fredelig og rolig fyr

Kim Bagge, forsvarer

Han vil have sin klient dømt for det, han erkender: At have overdraget 30 kilo hash, 200 gram kokain og 100 gram amfetamin, men kun fra juli til november 19, samt at have været i besiddelse af fem kilo hash, som blev fundet i en bil parkeret ude foran klubhuset.

Han kræver sin klient frifundet for volden og frihedsberøvelsen mod pengeskylderen samt for at have været i besiddelse af en pistol og et jagtgevær og at have givet en salonriffel videre til sin far

- Ingen vidner har i retten forklaret, at han udøvede vold mod ham (forurettet, red.), og han har været i et andet rum, end hvor volden foregik.

- Min klient er aldrig dømt for hverken vold eller trusler, han er en type, der bruger sin mund lige vel rigelig, hvilket han er dygtig til, men faktum er, at han er en fredelig og rolig fyr, som han også fremstår som.

- Dømmes han efter sin erkendelse, mener jeg, straffen skal være på 2,5 år, og ifølge de beviser, der er, mener jeg, det vil være det rettelige at dømme ham for.

Forsvarer: Det er ikke en rockersag

Også Bandidos-rockerens forsvarer, advokat Martin Cumberland, er stærkt kritisk.

Han ryster flere gange på hovedet under anklagerens afsluttende bemærkninger og mener, hans klient er tiltalt for volden og frihedsberøvelsen, fordi han er rocker. Her fremhæver han, at der ikke er nogen tekniske beviser eller dna, der kan pege på hans klient i voldsforholdet. 

Han kræver frifindelse.

- Det kan godt være, min klient ikke er svigermors drøm, men det her er ikke en Bandidos-sag. Der skal kælderkolde beviser til i den her sag, og det er der ikke mod min klient. Ingen vidner har i løbet af retssagen peget på ham som skyldig. Man puster det op til noget, det ikke er, siger han.

Dommen bliver afsagt fredag.