¨

Anderledes eksamen: Elever åbner helt egen butik

02:27

Eleverne sælger udelukkende lokale produkter.

Fire elever fra ZBC i Vordingborg skal blandt andet ekspedere kunder og fylde på hylder som en del af deres eksamen. De har åbnet deres egen butik.

Bøgerne er blevet til virkelighed for eleverne på ZBC i Vordingborg.  Tre elever fra detailuddannelsen og en enkelt fra eventkoordinatoruddannelsen er i øjeblikket i fuld gang med eksamen - omend en anderledes en af slagsen.

De fire elever har nemlig åbnet deres helt egen butik på gågaden i Vordingborg. Produkterne, de sælger, består blandt andet af sennep, chokolade og æblemost, og alle har de én ting til fælles:

- Vi har lavet en butik, der kun handler med lokale varer. Vi vil gerne have det lokale tilbage til Vordingborg, så det bliver mere en handelsby, siger Kim Bech Rasmussen, der har været med til at starte butikken.

Ingen hjælp

 Jeg har virkelig fået blod på tanden, og jeg ved, at det er det her, jeg skal

Kim bech Rasmussen, elev ZBC Vordingborg

Alt fra idé til planlægning, aftaler med producenter og så videre har eleverne selv skulle stå for. Det har givet dem sved på panden, men er alligevel klart en af de gode ting ved projektet, fortæller Kim Bech Rasmussen.

- Jeg synes, det er fedt, at vi kan få lov til at lave den her butik i to dage, hvor vi bare giver den gas og selv står for det hele. Der er ikke nogen lærer, der hjælper os. Selvfølgelig hjælper de lidt, hvis vi har brug for det, men ellers er der ikke nogen, der siger, hvad vi skal og ikke skal.

Denne form for eksamen har derfor inspireret til, at Kim Bech Rasmussen måske senere selv åbner sin egen butik.

- Jeg har virkelig fået blod på tanden, og jeg ved, at det er det her, jeg skal, siger han.

Jeg synes, det er fint, de samler de lokale varer her i byen

Lene Herler, kunde i butikken

Tilfredshed blandt kunderne

I løbet af dagen prøvede eleverne at få kunder i butikker ved hjælp af flyers og smagsprøver. Og flere valgte da også at kigge indenfor.

- Jeg synes, det er fint, de samler de lokale varer her i byen. Det er langt at tage, hvis man vil rundt til de forskellige, der ligger udenfor Vordingborg, siger Lene Herler, en af dagens kunder, og tilføjer: 

- Så det er en god idé, hvis man kan samle noget, og det så samtidig er en træning for dem, der selv skal ud i forretningslivet på et tidspunkt. 

I løbet af de to dage butikken holder åbent, håber de fire elever, at mange vil kigge forbi. Overskuddet vil de nemlig donere til et godt formål.

- Overskuddet sender vil til Danner, der er en organisation, som støtter voldsramte kvinder og børn, fortæller Kim Bech Rasmussen

Butikken holder åbent tirsdag og onsdag og ligger i Algade 18a i Vordingborg.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App