Alle i een skole

Vordingborg har gjort det som regeringen vil gøre på landsplan. De har lavet heldagsskole. Men de svage elever bliver tabt i den nye folkeskole, mener forældre

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvordan oplever DU det?

Hvad er dine erfaringer med inklusion? Vi vil meget gerne høre om både gode og dårlige oplevelser

Skriv til os på redaktion@tv2east.dk, og du må meget gerne skrive dit telefonnummer, så vi kan kontakte dig

Lukas er 13 år. Han er autist og moderat retarderet, hans lærer vurderer ham til at være på 1. til 2. klasses niveau, alligevel har han det seneste skoleår gået i en almindelig 7. klasse på Svend Gønge Skolen i Lundby.

-    Det har været et meget frustrerende år, for Lukas er overhovedet ikke blevet inkluderet i klassen. Han isolerer sig, og han har ingen venner på skolen, fortæller Jesper Larsen, der er far til Lukas.

Vordingborg kommune startede sidste skole år med at lave heldagsskole og fuld inklusion. Det vil sige, at alle elever, uanset handicap, skal i en almindelig folkeskoleklasse. Det et kun de svageste elever, der kommer på et specialcenter i Kalvehave.

-    Jeg synes, det er gået bedre end forventet. I og med at vi havde 174 elever og 23 specialklasser, har det selvfølgelig været en stor omvæltning for både elever, forældre og lærere, siger Skolechef i Vordingborg Kommune, Per Larsen.

Ikke alle forældre synes, det er lykkes med inklusionen i Vordingborg Kommune, men en ekspert mener, at inklusion kan være en god ide, men det kræver en indsats.

-    Min forskning viser, at inklusion kan være rigtig godt og det kan lykkes, men det kræver at kommunerne ikke bare tror det handler om at placere eleverne, der skal være udvikling og ressourcer, siger Lotte Hedegaard-Sørensen, der er adjunkt i specialpædagogik.

Det er netop udvikling og ressourcer forældrene mener, der mangler i Vordingborg Kommune. Lukas har det meste af skoleåret siddet alene i et lokale, fordi han ikke kan være i klasseundervisningen, og lærerne kan ikke håndter ham.

Hans forældre har klaget over forholdene igennem skoleåret, og først nu har de fået medhold. Efter sommerferien starter han på en specialskole.

play
trelleborg

Vikingeborg vil på verdensarvsliste – kan fordoble besøgstallet

play
Louise Hvitfeldt Hansen Nykøbing Falster

Corona får flere unge til at føle sig ensomme: - Hele ungdomsårgangen er presset

play
dtu.1

Opsendelse af rumsonder gik som planlagt – landede uden for Stenlille

playliveblog
Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus: Regeringen vil indføre krav om isolation efter rejser

Se flere