Aftale skal sikre bedre forhold for cyklister - her kommer der nye cykelstier

Vordingborg, Næstved, Ringsted og Odsherred kommuner kan se frem til nye cykelstier på store statsveje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ikke kun i de store byer, men i hele landet skal det være mere attraktivt at bruge cyklen som transportmiddel fremfor bilen. Samtidig skal cykelstisystemerne blive mere sammenhængende og i højere grad forbinde den kollektive trafik.

Det er hovedargumenterne bag en aftale til 520 millioner kroner, der blandt andet indeholder 20 nye cykelstier, som de næste par år vil skyde frem på statslige veje rundt om i Danmark.

Aftalen blev indgået tilbage i december sidste år, men det er først nu, de nye cykelstier afsløres.

Fire af stierne skal ligge i Region Sjælland: I Vordingborg, Næstved, Ringsted og Odsherred kommuner.

Nye cykelstier i Region Sjælland

Bag aftalen står regeringen og dens støttepartier.

Transportordfører for SF Anne Valentina Berthelsen, der er valgt i Sjællands Storkreds, kalder aftalen for et godt skridt på vejen i den grønne omstilling.

- De konkrete projekter kommer til at være godt for cykelturismen og den grønne omstilling, for hvis vi skal have flere til at hoppe op på cyklen i stedet for at tage bilen, er det vigtigt, vi har ordentlige forhold for cyklisterne, siger hun til TV2 ØST.

Bedre vilkår for borgere og turismen

Cykelstierne er valgt ud fra faktorer som trafiksikkerhed, strækninger, hvor der er skolebørn, og målinger på, hvor mange der rent faktisk vil bruge dem.

En af de kommuner, der kan se frem til at få en ny cykelsti, er Vordingborg. Her er der afsat 42 millioner kroner til en cykelsti på Rute 59, nærmere betegnet fra Klostervej til Lendemarke ved Stege på Møn.

Cykelstien vil forlænge en allerede anlagt cykelsti og giver god mening, mener borgmester Mikael Smed (S), der længe har råbt op om det fornuftige i en cykelsti på hele den strækning. 

- Når man har været der på cykel, som jeg selv har været et par gange, så ved man godt, hvor lidt behageligt det er at færdes på den strækning både som cyklist og fodgænger med de tunge køretøjer.

- Trafiksikkerhedsmæssigt er det et rigtig godt skridt for borgerne, der bor der, og det betyder også, at vores cykel- og vandreturisme får endnu bedre vilkår, siger han til TV2 ØST. 

Også Odsherred Kommune kan se frem til en ny cykelsti. Den kommer på Rute 21 mellem byerne Lumsås og Havnebyen.   

- Det er en stærkt trafikeret og farlig strækning med mange biler, der skal mod færgen (Odden-Aarhus, red.), og sommerhusgæster, der krydser vejen for at tage til stranden. Så det er en rigtig god nyhed, at der nu kommer en cykelsti, som også binder den allernordligste del af kommunen sammen med resten af kommunen, siger borgmester Thomas Adelskov (S) til TV2 ØST.

Ventes bygget i løbet af to år

Da aftalen blev indgået, mødte den kritik fra direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam. På Facebook kaldte han puljen en 'hovsa-pulje' og efterlyste blandt andet, at der bliver indført kørselsgodtgørelse og befordringsfradrag specifikt rettet til cyklister samt mulighed for arbejdsgiverbetalt cykel.

Forslag, som SF ikke er afvisende overfor at tage med til bordet, når længe ventede forhandlinger om en ny infrastruktur på transportområdet i Danmark begynder. Det ventes at blive i foråret.

- Det er vi bestemt ikke afvisende overfor at kigge på, og jeg tror, det er noget, vi kommer til at drøfte, siger Anne Valentina Berthelsen.

Der er afsat 370 millioner kroner til at bygge de 20 cykelstier, som ventes at blive bygget i årene 2021-2023. Derudover er der afsat 150 millioner kroner til en støtteordning, hvor kommunerne kan søge om at få dækket 50 procent af et cykelprojekt.

Sidste år foreslog SF, at der blev afsat en pulje på 100 millioner kroner til nye cykelstier. Alene her i regionen savnede borgerne nye eller bedre cykelstier på 187 strækninger. 

Se eller gense indslaget om forslaget her: