Ældgammel tænkesport sat på skoleskemaet i Vordingborg

For første gang inviterede Dansk Skoleskak til kommunestævne i Vordingborg. Her mødtes unge på tværs af klasser og skoler for at spille skak.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var brætspil på skemaet onsdag, da tre lokale skoler for første gang mødtes til kommunestævne i skak i Vordingborg.

Stævnet i den hjernevridende disciplin, blev afholdt i samarbejde med Dansk Skoleskak, og 75 elever fra 0. til 10. klasse var mødt op til dagens arrangement på Gåsetårnskolen, hvor de dystede om at blive stævnets bedste skole.

quote Det handler om taktik ligesom fodbold, det handler også om taktik, så jeg kan godt lide skak

Liva Pommer Torkildsen, skoleelev

Og meget tyder på at det blandt andet, er de mange regler, som er i et skakspil, der tiltrak eleverne. 

- Det handler om taktik ligesom fodbold, det handler også om taktik, så jeg kan godt lide skak, siger skoleelev Liva Pommer Torkildsen.

Også de udfordringer der er ved at spillet skifter meget, er med til at gøre spillet rigtig sjovt, siger skoleelev Maximus Ranch Nielsen.

- Det er jo sjovt, når man rykker rundt på brikkerne, man møder andre, og man bliver også klogere. 

Skak som læringsmetode

Skoleskak er en god disciplin for børnene, da de regler og normer som er i spillet kan overføres til praksis, mener Andreas Kragh Jacobsen, som er projektleder i Dansk Skoleskak.

Dansk Skoleskak hjælper børn og unge med at udvikle sig fagligt gennem skoleskak. Organisationen rådgiver kommuner og skoler i at anvende skoleskak som systematisk læringsmetode. 

- Kan vi få reglerne i spillet ud I praksis også, så eleverne tager nogle af de her ting med i deres daglige skoledag og måske endda derhjemme. Måske skal jeg træde tilbage og huske at tænke en ekstra gang. Måske skal jeg være tålmodig, når andre snakker med mig.

Læs også
Skoleelever dyster om de bedste svar på klimaspørgsmålet
Læs også
Skoleelever dyster om de bedste svar på klimaspørgsmålet

I onsdagens skakturnering blev der spillet med de grundlæggende regler, samlet blev der  spillet seks runder, hvor en runde varede 12 minutter.

-  Så hvis ikke ens spil er færdigt efter de 12 minutter, så skal man selv finde ud af, hvem der har vundet ved at tælle point på brættet, siger han.

Spillet har en positiv effekt på børnene

Skakturneringen handler dog ikke kun om at vinde. Formålet med stævnet er også at hjælpe børn til at udvikle sig fagligt, socialt og mentalt.

skole ol
Læs også
Flere lokale vindere af skole-OL: - De hoppede op af stolene
skole ol
Læs også
Flere lokale vindere af skole-OL: - De hoppede op af stolene

Og netop skakspillets positive indvirkning på børnene er noget, Hans-Henrik Høybye, som er lærer på Vordingborg Fri Fagskole, har lagt mærke til.

- Det der er så godt ved skak, det er at man ikke siger noget, når man spiller. Man spiller i stilhed og man hilser pænt på hinanden før man starter, og man siger pænt farvel bagefter. Man bliver ikke sur, når man taber, og man sidder ikke og råber. Det er også noget som vores elever synes er rart.  

Ud over de mange skakkampe bød dagen på medaljer til alle deltagere og en stor vandrepokal til den bedste skole. 


 


Nyhedsoverblik