50.000 kr for at rense skorsten: Nu skal sagen igen for retten

Skorstensfejer Arne Pedersen fra Vordingborg fik en bøde på 50.000 kroner for at rense en skorsten uden at være sikret mod fald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

50.000 kroner kom det til at koste Arne Pedersen at gøre det, han gør hver dag : Rense en skorsten. Arbejdstilsynet kom nemlig forbi stedet, og anmeldte sagen som et brud på arbejdsmiljøloven.

Byretten var enig i den udlægning, og kvitterede med en bøde.

Hans forseelse var, at han ikke var sikret mod fald fra tagryggen under skorstensrensningen.

Men ifølge Arne Pedersen selv, er det et helt urealistisk krav. Og det er derfor, at han valgte anke sagen, som fredag kommer for landsretten.

- Jeg har en forventning om, at det her går i orden. Skorstensfejere har gjort det her i hele historien plus i hele landet. Og så kaster de sig over mig. Vi har ikke en eneste arbejdsulykke i den her arbejdssituation, siger Arne Pedersen.

Sikring er urealistisk

Arne Pedersen mener, at hvis skorstensfejerne skal sikres, som Arbejdstilsynet lægger op til, så vil en skorstensfejning ende med at blive så dyr, at det bliver urealistisk.

Det er nemlig ikke nok at forankre skorstensfejeren rundt om skorstenen, da den kan vælte. I stedet vil eksempelvis et stillads skulle rejses.

- Hvis ikke vi får medhold, så vil der være mange skorstene, der ikke kan renses som nu. Det betyder, at husejerne vil skulle ud i at sætte nogle specielle og dyre sikkerhedsforanstaltninger i værk, siger han.

Ligesom det skete i byretten, så møder en gruppe af skorstensfejerne igen op i fuld ornat i protest over det, de kalder sikkerhedskravene.

- Det betyder meget, at de bakker op. Både for mig personligt, men resultatet kommer omvendt set også til at betyde meget for dem. Sidst var det kollegaer i vores kreds, der mødte op. I dag er invitationen sendt til hele landet. Så jeg regner med, at mellem 30 og 500 møder op.

Selvom sagen ikke skulle vise sig at falde ud til Arne Pedersens fordel, så har han ikke tænkt sig at smide håndklædet i ringen.

- Hvis ikke udfaldet bliver til vores fordel, så må vi rette henvendelse til politikerne. Jeg tror simpelthen ikke, at det her har været politikernes hensigt, siger han.

Sagen starter i landsretten i Nykøbing Falster klokken 11.00.