¨

45 samlet til Dark Sky Park i Stege Biograf

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

Foto: TV ØST

1 af 5

Øerne Møn og Nyord er et af de få steder, hvor stjerne på nattehimlen kan ses. Det har fået en arbejdsgruppe til at gå efter encertificering som Dark Sky Park.

Der findes stadig få steder i Danmark hvor lys spildet er minimalt og nattemørket er tæt på naturligt. Disse steder udfolder natten, Mælkevejen og stjernehimlen sig i sådan en pragt, at det ikke kan beskrives i ord eller billeder, men skal opleves med egne sanser, i en total oplevelse af natten. Øerne Møn og Nyord er et af disse fåtallige steder.

- Nattehimlens kvalitet over Møn og Nyord er usædvanlig god efter danske forhold. Mælkevejen er for eksempel så stor og klar, at det overrasker selv erfarne amatør astronomer.” udtaler Tom Axelsen, Formand for Astronomisk forening for Sydsjælland, der fredag aften var vært ved et foredrag om Dark Sky Park i Stege Biograf. 

Nattemørke skal beskyttes

Den stjernefyldte nattehimmel har nu samlet en arbejdsgruppe af lokale aktører, som brænder for at få nattemørket over Møn og Nyord beskyttet og bevaret og gennem intelligente belysnings løsninger og via formidling skabe yderligere oplevelser for vores gæster og den lokale befolkning. 

Målet for arbejdsgruppen er at nå frem til en international certificering og blåstempling af nattemørkets kvalitet over Møn og Nyord, hvorved de to øer får lov til at bruge en af betegnelserne International Dark Sky Community eller International Dark Sky Park. 

Certificeringen og udnævnelsen sker af International Dark Sky Association, som har arbejdet med bevarelse af nattehimlen på verdensplan, gennem de sidste 25 år. Når Møn og Nyord til sin tid opnår certificeringen, vil øerne dele titlen med et lille antal tilsvarende områder i Europa. 

Jens Grønager fra Stege har sendt os billederne fra foredraget fredag aften. Han har også oploadet videoen nedenfor via www.tveast.dk/sendvideo:

00:32 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App