42 millioner til cykelsti skal lokke turister til

I dag blev sløret løftet for de nye cykelstier, som skal bygges i Danmark. I Vordingborg Kommune er en lokal borgergruppe glad for, at deres bøn er hørt.

Hvis det har føltes, som om der har været lidt mere medvind på cykelturen i dag i Vordingborg Kommune, så er der ikke noget at sige til det. I hvert fald for dem af cyklisterne, der håber på mere plads til de tohjulede i trafikken.

Sløret er nemlig blevet løftet for, hvor der skal skyde nye cykelstier op i landet, efter regeringen, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre i slutningen af 2020 indgik en aftale om at afsætte 520 millioner kroner til flere cykelstier i hele landet.

quote Vi er glade i dag

Per Antonsen, talsperson, Flere Cykelstier NU

Og pilen peger i den grad på Vordingborg Kommune, der bliver begunstiget af en ny cykelsti til 42 millioner kroner mellem Vigen og Lendemarke på Møn. Til stor glæde for den lokale borgergruppe Flere Cykelstier NU, hvis budskab og mål fremgår klart og tydeligt af navnet.

- Det er jo fantastisk. Og det er den andenstørste pulje, der er givet til den cykelsti, så vi er glade i dag, siger talspersonen for borgergruppen, Per Antonsen.

Godt for lokale og turister

Også Vordingborg Kommunes borgmester, Mikael Smed (S), glæder sig over, at cyklister på Møn kan se frem til bedre plads på vejene. Både de lokale, der bruger strækningen til dagligt, men også for de turister, der besøger øen.

- Det er vigtigt for os, der bor her, at man kan komme sikkert ad den store vej og ind til byen. Men det er også vigtigt, fordi vi har en stigende efterspørgsmål på muligheder for cykel- og vandreturisme, forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det er vigtigt for os, der bor her, at man kan komme sikkert af den store vej og ind til byen. Men det er også vigtigt, fordi vi har en stigende efterspørgsmål på muligheder for cykel- og vandreturisme, siger borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S).
- Det er vigtigt for os, der bor her, at man kan komme sikkert af den store vej og ind til byen. Men det er også vigtigt, fordi vi har en stigende efterspørgsmål på muligheder for cykel- og vandreturisme, siger borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed (S).
Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Af de 520 millioner kroner er 370 af dem afsat til 20 specifikke projekter i forbindelse med statslig vej – herunder cykelstien på Møn. 

Alle de nye cykelstier er placeret uden for de store byer, og det glæder Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er en anerkendelse af, at vejnettet mange steder i landet spænder ben for borgernes muligheder for at vælge cyklen til og dermed bidrage til den grønne omstilling. Samtidig er et sammenhængende vejnet med til at binde Danmark bedre sammen, udtaler han i en pressemeddelelse.

Også hos Cyklistforbundet vækker de mange nye cykelstier i landområderne glæde.

- Nogle af de projekter, der får penge, er projekter, hvor borgere har kæmpet for at få en cykelsti i rigtig mange år, måske i 30-40 år. Så det er utrolig glædeligt, at der nu bliver investeret i flere cykelstier langs statsvejene, så færre borgere skal risikere liv og lemmer, hvis de vil tage cyklen, siger landsformand i Cyklistforbundet, Jens Peter Hansen i en pressemeddelelse, men mener dog, at investeringen på godt en halv milliard kroner er ”peanuts” i forhold til andre investeringer i infrastrukturen.

Mere at gøre

De resterende 150 millioner kroner i aftalen, som ikke er møntet på specifikke projekter, lander i en pulje, der skal være med til at finansiere cykelprojekter ved de kommunale veje. Den pulje hilser borgmester Mikael Smed (S) også særdeles velkommen.

- Vi har masser af kommunal vej, hvor der skal mere cykelsti. Vi afsætter hvert år penge til mere cykelsti, og heldigvis er der nu også medfinansiering fra staten, vi forhåbentlig kan få del i, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

En af de 20 nye cykelstier kommer til at ligge her på strækningen mellem Vigen og Lendemarke på Møn.
En af de 20 nye cykelstier kommer til at ligge her på strækningen mellem Vigen og Lendemarke på Møn.
Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Og selvom borgergruppen Flere Cykelstier NU har fået et stort ønske opfyldt med cykelstien mellem Vigen og Lendemarke, så er de ikke færdige med at trykke politikerne på maven for flere cykelstier.

- Nej, langt fra. Vi har en strækning fra Langebæk til Gammel Kalvehave, der også gerne skulle komme cykelstier på, siger talsperson Per Antonsen.

Også Næstved, Ringsted og Odsherred kommuner kan se frem til nye cykelstrækninger i aftalen. 

Nye cykelstier i Region Sjælland