3F om sjusk med affald: Hård konkurrence presser skraldemændene

Når borgerne sorterer affald, bliver det i Vordingborg blandet sammen alligevel, viser optagelser. Forklaringen er et stort pres på skraldemændene, mener 3F.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sorteringen af madaffald og restaffald er en forholdsvis ny måde at sortere affald på, og det udfordrer renovationsarbejdere. Det er meldingen fra fagforeningen 3F, efter TV ØST fredag kunne fortælle historien om, at skraldemænd i Vordingborg Kommune blandet affaldet sammen.

TV ØST har videoptagelser fra afhentningne af 44 skraldespande. 28 af skraldespandene får tømt deres indhold i ét og samme kammer i skraldebilen, selvom borgerne skal sortere indholdet.

quote Jeg håber det her er et enkeltstående tilfælde, og at det ikke er noget, vi ser i hverdagen

Kim Rene' Busch, formand for Brancheklubben for Renovationsarbejdere i 3F

Læs også
Sorteret affald bliver blandet sammen i skraldebilerne: - Det er spild af vores tid
Læs også
Sorteret affald bliver blandet sammen i skraldebilerne: - Det er spild af vores tid

- Der er mange udfordringer i ændringerne af de her nye systemer, lyder det fra Kim René Busch, der er formand for Brancheklubben for Renovationsarbejdere i 3F.

Se i videoen her, hvordan sorteret affald i Vordingborg bliver blandet sammen i skraldebilerne:

 

Det er for at spare tid

I brancheklubben er formanden ked af at høre om problemerne i Vordingborg.

- Jeg håber, det her er et enkeltstående tilfælde, og at det ikke er noget, vi ser i hverdagen. Selvom jeg godt ved, der var flere eksempler på det i Vordingborg, siger Kim René Busch fra Brancheklubben for Renovationsarbejdere.

Da Vordingborg Kommune indførte affaldssortering, kom der nye skraldespande. Når man løfter låget på skraldespanden, er rummet delt op i to med en tværvæg. Skraldebilen er indrettet på samme måde med to kamre. Det betyder, at når skraldespanden skal tømmes, skal den sidde midt på skraldebilen, så affaldet fra hvert rum kan ryge ned i det rigtige kammer på skraldebilen. Det er bare ikke sket ved tømningen af 28 skraldespande ud af de 44, som TV ØST videoptagelser af. 

- Det handler om at skraldemændene beklageligvis har set igennem fingre med de instrukser, de har fået fra virksomheden i forhold til, hvordan de skal tømme det. Det vil sige, at det er tiden, der er afgørende. Det er for at spare tid, siger brancheformanden.

Borgerne i Vordingborg Kommune har flittigt sorteres deres affald, men i flere tilfælde, er det blevet blandet sammen i skraldebilerne.
Borgerne i Vordingborg Kommune har flittigt sorteres deres affald, men i flere tilfælde, er det blevet blandet sammen i skraldebilerne. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Alt hvad der er i udbud er under pres

Når en kommune skal sende opgaven med afhenting af affald i udbud, er der ofte én ting, der er afgørende - og det er prisen, mener formanden Brancheklubben for Renovationsarbejdere i 3F. Dermed bliver konkurrencen mellem de forskellige leverandører skarp.

- Alt, hvad der er i udbud, er under pres. Alle medarbejdere, der er omfattet af udbudsmateriale, og hvor man konkurrenceudsætter, er under pres. Når priserne skal fastsættes, vil man kigge på, hvad det koster at få tømt. Det vægter tungt hos den, der skal have udført arbejdet. Der er prisen det afgørende for, hvem der vinder udbuddet. Det har nogle konsekvenser, men det skal ikke have dén her konsekvens, siger Kim René Busch med henvisning til problemerne i Vordingborg Kommune.

quote Alle medarbejdere, der er omfattet af udbudsmateriale og hvor man konkurrenceudsætter, er under pres

Kim Rene' Busch, formand for Brancheklubben for Renovationsarbejdere i 3F

Er det dit indtryk, at lignende fejl sker i andre kommuner?

- Nej, det har jeg ikke nogen oplevelse af, at det gør. Det håber jeg heller ikke. Jeg tror og håber, at det her er et enkeltstående tilfælde, man har fundet i Vordingborg. Det er en fejl fra skraldefolkenes side. Det kommer ikke til at ske igen. Borgerne kan roligt sortere restaffald og bioaffald og være sikker på, at det bliver tømt korrekt.

Skraldespand
Læs også
Tre kommuner indfører affaldssortering - derfor er det vigtigt
Skraldespand
Læs også
Tre kommuner indfører affaldssortering - derfor er det vigtigt

Den nye affaldssortering har haft startvanskeligheder

I Vordingborg Kommune var ambitionen, at borgerne fra oktober 2018 skulle sortere affaldet. Det tager ekstra tid for borgerne at sortere affaldet, men det tager også længere tid for skraldemændene at indsamle.

- Når man indsamler to-kamre system, så tager det tager det længere tid at tømme. Så skal man sætte sig lokalt - arbejdsgiver og lønmodtager - og regulere, hvor mange spande, vi kan nå at indsamle på en 37-timers arbejdsuge. Det kan nogle gange være en stor udfordring. Specielt lige til at starte med er det udfordringer med at få det her til at fungere, så begge parter er tilfredse med det, siger Kim René Busch.

Er det dit indtryk, at man landet over har givet skraldemændene bedre tid til at indsamle det sorterede affald?

- Ja, det har man.

Så det er ikke et problem at regulere tiden i forhold til det nye system?

- Nej, det bør det ikke være.

3F: Tunge spande rammer helbreddet

Flere kommuner startede i efteråret 2018 med at sortere affald, ligesom Vordingborg Kommune. Blandt andet Næstved og Ringsted.

quote Nogle steder har man en hel spand til bioaffald på 240 liter. Den vejer meget, og det giver udfordringer, fordi det er så tungt

Kim Rene' Busch, formand for Brancheklubben for Renovationsarbejdere i 3F

Er det dit indtryk, at det nye system, volder problemer for skraldemændene?

- Jeg har ikke haft kendskab til, at det her foregik i Vordingborg. Hvis man kigger på det generelt på landsplan, tror jeg, at det fungerer fint de fleste steder, siger Kim René Busch.

- Men der er altid noget nyt undervejs, og inden man kører det rigtigt igang, er der nogle udfordringer, og der skal som regel laves nogle justeringer. Nogle gange ser vi også, at skraldespandene ikke altid er lige hensigtsmæssige, forklarer Kim René Busch.

- Nogle steder har man en hel spand til bioaffald på 240 liter. Den vejer meget, og det giver udfordringer, fordi det er så tungt, at det tager længere tid at arbejde med. Hvis de er fyldt op, blive de så uhåndterbare, at det går rigtig meget ud over skraldemændenes helbred, siger brancheformanden fra 3F.


Nyhedsoverblik