3500 ællinger gasset efter fund af fugleinfluenza på Sydsjælland

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en gråandebesætning ved Faksinge. Besætningen på ca. 3.500 ællinger skal nu aflives.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

3500 ællinger fra Faksinge i Vordingborg Kommune er onsdag formiddag blevet aflivet, fordi der er fundet lavpatogen fugleinfluenza i besætningen. 

- Vi har aflivet en besætning med gråænder, fordi der var konstateret smitte med fugleinfluenza, siger Lasse Holm, souschef i VeterinærØst, Fødevarestyrelsen.

Seks medarbejdere fra Fødevarestyrelsen og 26 fra Beredskabsstyrelsen var onsdag tilstede på gården, hvor de mellem kl. 8.00 og 10.00 samlede de mange ællinger i en container fuld af CO2. 

Det var prøveresultater, som Fødevarestyrelsen fik fra DTU Veterinærinstituttet tirsdag aften, der slog fast, at der var sygdom i besætningen.

Fødevarestyrelsen: Det er vigtigt, at vi bremser sygdommen tidligt

Der er tale om lavpatogen fugleinfluenza af typen H5, så det er en mild type influenza og kun de færreste fjerkræ dør af lavpatogen fugleinfluenza. Til gengæld kan de smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

quote Hvis sygdommen bliver højpatogen er den meget smitsom og rigtig svær at få bugt med

Stig Mellergaard, souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen

Souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, siger, at ænderne ikke har vist tegn på sygdom. Aflivningen skal forhindre, at sygdommen bliver højpatogen og rammer andre besætninger.

- Det er vigtigt, at vi finder sygdommen, så vi kan bremse den på et tidligt stadie. Hvis sygdommen bliver højpatogen er den meget smitsom og rigtig svær at få bugt med, siger Stig Mellergaard i en pressemeddelelse.

Sikkerhedszone i området

Sygdommen blev fundet af Fødevarestyrelsens overvågningsprogram for fugleinfluenza. I maj fandt programmet også lavpatogen fugleinfluenza i en anden andebesætning.

quote Hvis nogen har havehøns, vil vi gerne vide det, for så skal vi lige ud og besøge dem og se, hvordan hønsene har det

Lasse Holm, souschef i VeterinærØst, Fødevarestyrelsen

Efter morgenens aflivning har myndighederne brugt tid på at desinficere gården. Derudover bliver der oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen.

- Der bliver en zone heromkring, hvor vi gerne vil i kontakt med nogen, hvis de har høns. Vi ved, at der ikke er erhvervsmæssige fjerkræ inden for en kilometer zonen. Men hvis nogen har havehøns, vil vi gerne vide det, for så skal vi lige ud og besøge dem og se, hvordan hønsene har det, siger Lasse Holm, souschef i VeterinærØst, Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsens zone
Fødevarestyrelsens zone Foto: Grafik - Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsens forholdsregler

  • Der er ikke andre professionelle fjerkræbesætninger i zonen, så de strammere regler får kun betydning for hobbyejere.
  • Reglerne siger bl.a., at fjerkræ og deres æg ikke må flyttes ud af zonen i 21 dage.
  • Fjerkræ i zonen må gerne være udendørs.
  • Hvis du bor indenfor spærrezonen og har fjerkræ, skal du kontakte Fødevarestyrelsen på 12@fvst.dk eller tlf. 72276900 med henblik på at blive registreret som ejer af hobbyfjerkræ. Du vil herefter blive kontaktet telefonisk af Fødevarestyrelsen for at afklare, hvilke fjerkræ du har, og om disse har symptomer på fugleinfluenza.

 


Nyhedsoverblik