188 år gammel kro får nye ejere: - Det bliver rigtig kromad, som mormor lavede den

Nye ejere overtager den 188 år gamle Udby Kro. Selvom menuen byder på historisk mad, er der også nye tiltag på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rollefordelingen er fra start skarpt opdelt. Hanne Olsen styrer køkkenet med fast hånd - og resten står ægtemanden Søren Bring-Nielsen for.

Siden 1. august har parret ejet Udby Kro, som ligger ved landevejen mellem Vordingborg og Tappernøje og kan kalde sig kongeligt privilegeret. Det har den gjort i 188 år, og de sidste 27. af dem har 82-årige Käthe Fugl ejet stedet. Den tid er nu ovre, men hos de nye ejere går man til opgaven med stor ydmyghed.

quote Vi har jo købt et stykke historie, synes vi selv, og den vil vi gerne have frem

Hanne Olsen, kroejer

- Vi har jo købt et stykke historie, synes vi selv, og den vil vi gerne have frem, fortæller Hanne Olsen, der med stolthed kan fortælle, at ingen ringere end N.F.S. Grundtvig i sin tid har gæstet kroen, da han boede på egnen.

Det nye par bag kroen glæder sig til at skulle arbejde sammen hver dag.
Det nye par bag kroen glæder sig til at skulle arbejde sammen hver dag. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Derfor er det afgørende for parret, at maden også understreger de historiske rødder.

- Vi vil gerne have maden så langt tilbage som muligt, så det bliver rigtig kromad, som mormor lavede den. Derfor er vi i fuld gang med at rette menukortet til, forklarer Hanne Olsen.

Opgaverne er mange for de nye ejere. Heldigvis er der børnebørn, der kan give en hånd med.
Opgaverne er mange for de nye ejere. Heldigvis er der børnebørn, der kan give en hånd med. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Kromutter og krofatter

Da TV2 ØST besøger det nye kropar, hjælper børnebørnene til med at gøre stedet i stand. Der er da også brug for hjælp, for listen med opgaver er lang.

- Vi er tjenere, kokke, rengøring, renovation, pedeller, planlæggere og slår kræs. Men i stedet for at fortælle alt det siger de, at vi er kromutter og krofatter, siger Søren Bring-Nielsen.

Helt fremmed bliver opgaven dog ikke for Hanne Olsen. Hun har nemlig arbejdet for den tidligere ejer, Käthe Fugl, der nu må sige farvel til stedet.


Hanne Olsen er vant til at stå i køkkenet på kroen. Manden Søren Bring-Nielsen kommer dog fra en helt anden verden.
Hanne Olsen er vant til at stå i køkkenet på kroen. Manden Søren Bring-Nielsen kommer dog fra en helt anden verden. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

34 år med lastbiler

Hanne Olsens mand, Søren Bring-Nielsen, har en lidt anden baggrund. Han har kørt lastbil i 34 år. Nu er han trådt ud af førerhuset og er klar til at drive kroen med sin kone.

quote Nu vil jeg hellere bruge lidt tid på at kigge på min kone

Søren Bring-Nielsen

- Nu vil jeg hellere bruge lidt tid på at kigge på min kone. Vi vil gerne være sammen om det, siger han.

Menukortet bliver ændret, og både værelserne over krostuen og i den tilhørende gård skal gøres klar til overnattede gæster.

Også udendørs sker der noget. Parret vil nemlig lave et væld af anderledes overnatningsmuligheder. Der bliver blandt andet opsat prærievogne, lavet "hobbit-hytter" i stil med dem, man kender fra Ringenes Herre, og der skal sættes en stor tønde op, hvor man kan overnatte.

Parret har mange planer for den gamle kro. Blandt andet vil de skabe adskillige overnatningsmuligheder.
Parret har mange planer for den gamle kro. Blandt andet vil de skabe adskillige overnatningsmuligheder. Foto: Mikkel Rasmussen - TV2 ØST

Tidligere ser tilbage med glæde

I Karrebæksminde befinder den tidligere ejer Käthe Fugl sig - og selvom man kunne tænke, at man som 82-årig tidligere kroejer ville tage den lidt med ro, har hun allerede idéer.

- Jeg skal sidde og læse, gå i min have, nyde mit drivhus, se andre mennesker og ud at rejse. Måske en tur til New York, siger hun.

Käthe Fugl har i 27 år drevet kroen. Nu vil hun læse, være social og rejse.
Käthe Fugl har i 27 år drevet kroen. Nu vil hun læse, være social og rejse. Foto: TV2 ØST

Hun har som 82-årig arbejdet videre længe efter, at mange andre var gået på pension. Men hun fortryder ikke et eneste af de 27 år, hun har lagt i kroen.

- Det har da været livet værd. Jeg har aldrig haft en dag, hvor jeg synes, det var trist at skulle på arbejde. Aldrig, fastslår den pensionerede kroejer.

De nye ejere går til opgaven med samme kærlighed til stedet - og til hinanden.

- Jeg kan holde hende i hånden, når jeg har lyst. Jeg kan gå og lave nogle småting, og så kan vi pludselig komme på nogle idéer sammen. Det bliver et eventyr. Det bliver mange timer, men på en anden måde, end vi er vant ti, siger Søren Bring-Nielsen.