Stil bilen i vejkanten, hjælp dig selv og smid beløbet i en lille pengekasse.
De fleste kender dem langs de danske landeveje: Vejboder med æg, nye kartofler, ærter, jordbær og hvad hjertet ellers kan begære.
Jeg startede egentlig med at være gal. Nu er jeg bare trist - særligt fordi det er min søns bod
Og det er en vigtig del af flere lokalsamfund - ikke mindst på Møn.
- Jeg elsker at handle i vejboder. Hvis jeg skal have squash, så kører jeg ikke ned i Brugsen efter det. Så kører jeg jo over til Lotte, siger Jeanette Larsen med henvisning til en af de lokale handlende.
Halvdelen til hønsene, halvdelen til sønnen
Kærligheden til vejboder betød, at Jeanette Larsen og sønnen Jessé for lidt over tre år siden selv åbnede vejboden Jessés Vejbod for enden af deres grusvej i Askeby på Møn.
- Det var egentlig min søns idé, og jeg syntes, at det var en god måde, hvor han kunne tjene sine egne penge og samtidig købe mad til sine høns, siger hun.
De første 2,5 år har der da heller ikke været en finger at sætte på forholdet mellem de varer, som blev taget i vejboden, og beløbet i pengekassen.
Men så begyndte det at gå galt.
- Det seneste år har vi oplevet mindst ét tyveri af flere bakker æg om ugen. Det bliver dyrt i længden, og det kan gøre mig frustreret hele dagen, fortæller Jeanette Larsen.
Længere og længere mellem vejboderne
Trods flere opslag på Facebook lykkedes det hende ikke at sætte en stopper for tyveriet.
Så nu er vejboden taget ned.
- Jeg startede egentlig med at være gal. Nu er jeg bare trist - særligt fordi det er min søns bod. Og over nogle skide æg til 25 kroner altså, siger hun.
Et af Jeanette Larsens opslag på Facebook-gruppen for Møns beboere:
Familien er - ifølge Jeanette Larsen – ikke de eneste, som oplever problemet. Det er tydeligt for hende, når hun bevæger sig rundt på Møn.
- Tidligere kørte du ikke så langt, så stod der en bod. Nu oplever jeg, at der bliver længere og længere mellem dem, fortæller hun.
Og det ærgrer hende.
- Det er en del af Møn, at folk har mange forskellige hjemmelavede ting i deres vejboder, så det er virkelig ærgerligt, når det lige så stille forsvinder.
Tilliden er fortsat høj
Det er da heller ikke kun på Møn, at tyverierne finder sted.
Medier rundt om i landet har i en årrække kunnet berette om store problemer med tyverier ved vejboder - også her på TV2 ØST har vi eksempelvis fortalt, hvordan en landmand endte med at sætte videoovervågning op ved sin vejbod.
Men det har altså ifølge Trygfondens nyeste tryghedsmåling fra i år ikke haft den store indvirkning på danskernes tillid til hinanden.
Målingen viser nemlig, at den generelle tillid mellem danskerne fortsat er høj, og at mange af os har en forventning om, at kun meget få misbruger hinandens tillid - også når vi står ved vejboderne.
Herunder kan du se, hvad de mere end 5.000 respondenter svarede til nedenstående udsagn. Resten placerede sig midt imellem eller havde ikke nogen erfaring med det.
Tilliden er dog forsvundet hos Jeanette Larsen - og det samme er altså familiens bod ved vejen.
- Boden vil stå på gården, når vi er hjemme, og så kan folk komme herned – og alle andre tidspunkter vil den være lukket, siger hun og pakker boden sammen.