125 år gammelt fyr brændte ned - nu åbner det endelig igen

Ildsjæle har i samarbejde med Vordingborg Kommune bygget det historiske Roneklint Fyr på Jungshoved op igen. Nu åbner det for besøgende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er herude lige nu og kigger på de sørgelige rester. Det er brændt helt ned.

Sådan lød den sørgelige besked fra indsatsleder Knud Erik Bøssing fra Midt- og Sydsjællands Brand & Redning i slutningen af december 2018.

Han stod ved det historiske Roneklint Fyr på Jungshoved – eller rettere: Ved resterne af det.

quote Jeg er glad for, at det historiske fyr igen står som et af kommunens vigtige vartegn

Else-Marie Langballe Sørensen (SF), formand, Udvalget for Klima og Miljø

Fyret, der blev bygget i 1894, var brændt ned, og brandårsagen blev aldrig fundet.

Men nu, halvandet år senere, troner Roneklint Fyr igen op med udsigt til indsejlingen til Præstø Fjord, og det er også klar til at genåbne for offentligheden.

Det skriver Vordingborg Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er et stort arbejde, der er gjort, og håndværkerne er lykkedes rigtig godt med at få fyret flot igen. Jeg er glad for, at det historiske fyr igen står som et af kommunens vigtige vartegn, siger formand Else-Marie Langballe Sørensen (SF) fra Udvalget for Klima og Miljø.

Pas godt på fyret fremover

Genopbygningen af fyret er sket i et samarbejde mellem lokale ildsjæle og Vordingborg Kommune, kunne TV2 ØST fortælle i november sidste år. Her manglede blot den sidste maling, før fyret igen lignede sig selv.

- Det er et meget karakteristisk element i landskabet. Det står jo på den gamle skanse fra krigen mod englænderne. Det hører ligesom til her, sagde Anders Heding, som er nabo til fyret, dengang.

VIDEO: Sådan her lød det i november 2019, da fyret næsten var helt færdigt.

 

Men det har ikke været helt nemt at genopføre fyret, oplyser kommunen.

- Der er søgt en lang række tilladelser for at få fyret genopført, og det har været et kompliceret arbejde for håndværkerne at ramme den helt rigtige originale stil, står der i pressemeddelelsen.

Men nu står det der altså, og det bliver låst op den 3. juli, så borgere og turister igen kan komme ind. I fyret kan de læse mere om naturen rundt om Roneklint og om fortidsmindet Roneklint Skanse. Det var sidstnævnte, der fungerede som forsvarsanlæg under englandskrigene fra 1807-1814. Du kan også finde ly for regn og vind i fyrets stueetage.

Kommunen opfordrer dog alle besøgende til at passe godt på fyret fremover.

Sådan her så fyret ud, før det brændte ned.
Sådan her så fyret ud, før det brændte ned. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV ØST