Tre byer i slutspurt: I dag kåres regionens bedste landsby

I eftermiddag kårer TV ØST regionens bedste landsby. Efter en sæson, hvor 20 byer har konkurreret om, hvilken landsby, der har de bedste tilbud til sine borgere, er finalefeltet snævret ind til tre landsbyer: Bogø By, Tappernøje og Egebjerg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

’Vis mig din landsby’ har gennem sæsonen besøgt 20 landsbyer, der hver især har vist, hvad deres by har at byde på. Til og med i søndags har cirka 5.000 seere stemt på deres favorit blandt de tre landsbyfinalister, og i eftermiddag kåres vinderen så.

Det er landsbyerne Tappernøje, Bogø by og Egebjerg, der kæmper om den fornemme titel som regionens bedste landsby. Finalefeltet blev snævret ind i sidste uges program, da dommerkomiteen besluttede, at det skulle være netop disse tre landsbyer, fordi de tilbyder noget helt unikt.

Dommerne

Dommerkomiteen består af tidligere håndboldspiller og nu foredragsholder Marianne Florman (Møn), morgenvært på P4 Sjælland René Sabro (Næstved) og kulturkonsulent i Odsherred Kommune Anne-Marie Donslund (Vallekilde).

De tre dommere har besøgt byerne med hver deres indgangsvinkel.

For René Sabro var det vigtigt, at byen havde nogle interessante tilbud:

- Når jeg så noget, hvor jeg tænkte ’gud det kunne jeg godt tænke mig at være med til’, lagde jeg mærke til dem, fortæller han.

Anne-Marie Donslund gik op i, hvilken stemning hun blev mødt af, og om hun selv kunne se sig selv flytte dertil:

- Hvis nu jeg syntes, at en landsby var rigtig dejlig og spændende, men at der så kom en sur, gammel mand og brokkede sig, så røg byen simpelthen ud, for der ville jeg ikke have lyst til at bo.

Marianne Florman jagtede i stedet de byer, hvor befolkningen havde ja-hatten på:

- Jeg røg op af stolen, når der var nogen, der sagde ’her møder jeg kun ja-sigere’. Det tror jeg er rigtig vigtigt for at noget kan ske – at der netop ikke er nogen stopklodser.

Fra fem til tre

Dommerne startede udskillelsesprocessen med i første omgang i fællesskab at finde frem til fem semifinalister. Horbelev, Tappernøje, Soderup, Egebjerg og Bogø By slap gennem nåleøjet, men herfra skulle de gode argumenter på banen, så der stod tre finalister tilbage.

Marianne Flormans hjerteblod lå hos Egebjerg, og Anne-Marie Donslund talte varmt om Bogø By. Alle tre dommere var faktisk på intet tidspunkt i tvivl om, at Bogø By skulle have en af finalepladserne. Tilbage var derfor Horbelev, Tappernøje og Soderup, og her var alle tre dommere enige om, at Tappernøje lå lunest i svinget.

Finalisterne

Der var mange argumenter for, hvorfor det netop blev Bogø By, Egebjerg og Tappernøje, der løb med finalepladserne.

Om Bogø By lød begrundelsen blandt andet, at det er byen med et rigt foreningsliv, hvor man som tilflytter automatisk bliver suget ind i byen:

- Jeg synes, det virker som nogle virkelig humoristiske mennesker, der bor der. Det er sådan, at man har lyst til at svinge ind forbi fredagsbaren, lyder det fra Anne-Marie Donslund.

Da der skal argumenteres for Egebjerg, er det Marianne Florman, der melder sig på banen, og hun lægger stor vægt på byens bæredygtighed:

- Her kan jeg ikke skjule min begejstring. Man kunne mærke, at iværksætteriet var den ægte vare. Det var ikke bare økologi, der blev købt ind. Det blev skabt, og der blev levet i økosamfundet og halmhuset. Der var en ærlighed over det.

Om Tappernøje er det byens natteravne og ungdomsklubben, der blandt andet bliver trukket frem som nogle af værdierne i byen. Også Musikfestivalen imponerede alle dommerne:

- Jeg synes, at musikfestivalen er værd at nævne. Det at gøre noget som ikke kun er for byen selv, men som gør, at man bliver kendt langt væk. Det er folkemusikken og naturen, som de har kunnet udnytte til det, siger René Sabro.

Op til seerne

Det er dommerne, der har haft eneret til at bestemme, hvilke tre landsbyer, der skulle i finalen, men derfra har det været op til seeren at stemme på sin favorit.

Cirka 5.000 seere har været inde og stemme, inden afstemningen lukkede i søndags, og i eftermiddag afslører TV ØST så, hvem den heldige vinder er.

Udover æren som regionens bedste landsby vinder byen traditionen tro også en bænk, som kan vises frem og tages i brug som trofæ i byen.