Festival: Forbud mod gaspatroner har skræmmende effekt

Vig Festivals beslutning om at indføre nultolerance over for sifongaspatroner, bedre kendt som lattergas, ser ud til at have den ønskede effekt.

Tema: Vig Festival 2016
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sifongaspatroner er ikke velkomne på Vig Festival. Det budskab har stået klart for alle, siden festivalens bestyrelse mandag vedtog en nultolerancepolitik overfor indtagelse og salg af gassen, der bliver brugt som rusmiddel blandt unge.

Når festivaldeltagere ankommer for at omveksle deres billet til et armbånd, bliver de samtidig mødt med budskabet om, at sifongaspatroner ikke er velkomne på festivalen.
Når festivaldeltagere ankommer for at omveksle deres billet til et armbånd, bliver de samtidig mødt med budskabet om, at sifongaspatroner ikke er velkomne på festivalen.

Og noget tyder på, at budskabet er slået igennem. På festivalens sidste dag har det endnu ikke været nødvendigt, hverken at konfiskere gaspatroner eller klippe armbånd på grund af besiddelse af gaspatroner.

Det fortæller festivalleder Gustav Møller.

- Det virker som om, at det har haft en skræmmende effekt. Rigtig mange har delt budskabet på Facebook, selv borgmesteren har delt det, så forbuddet er nået rigtig bredt ud, siger han.

Roskilde Festival som skræmmeeksempel

Beslutningen om ikke at acceptere gaspatroner blev truffet på baggrund af anbefalinger fra SSP-konsulenter i Holbæk, hvor lattergassen blev brugt blandt andet af skoleelever på sidste skoledag.

Derudover blev to mænd anholdt med 600 ampuller af den farlige gas i rygsækken på sidste uges Roskilde Festival. Angiveligt med henblik på videresalg.

- Vi er en festival for hele familien, og forældre skal trygt kunne sende deres børn på festival hos os og vide, at de får en god oplevelse, siger festivalleder Gustav Møller.

Unge festivalgæster er glade for forbuddet

På Camp Rio bor mange af de yngre festivalgængere, og her er stemningen positiv over for forbuddet.

- Det viser jo, at festivalen gerne vil have, at deres festivalgæster er sikre. At de skal have det sjovt i stedet for, det er med alle de her ting, som man opfatter som skadelige. Jeg synes, der er fedt, at festivalen går ind og gør det, siger 19-årige Lau Viskum Nielsen fra Holbæk.

Se og hør flere unges erfaringer med forbuddet mod den såkaldte "flødeskumsgas" her.

Lørdag eftermiddag har festivalens vagter klippet i alt 13 armbånd, hvoraf 10 af dem er blevet erstattet af såkaldte advarselsarmbånd.