Flere måneders ventetid: Stor forskel i kommunerne på tilbud til børn og unge med angst

TV ØST har spurgt kommunerne om, hvad de har af tilbud til børn og unge, der lider af angst. Svarene viser, der er forskel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere børn og unge lider af angst, og de seneste tal på området viser, at op mod 10 procent af alle danske børn og unge lider af angst.

I den forbindelse er regeringen netop kommet med et nyt psykiatriudspil, og i udspillet kan man blandt andet se et af punkterne, som handler om, at der skal være gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 20 år, der lider af angst og depression.

Det er tanken, at der skal være mulighed for at få tilskud til psykologbehandling til unge mellem 14 og 17 år. Den mulighed er der ikke i dag.

Det betyder, at forældre med børn og unge, der lider af angst, selv må betale for psykologhjælp eller benytte sig af de kommunale tilbud.

I en rundspørge har TV ØST spurgt samtlige 12 kommuner i dækningsområdet om, hvad der er af mulighed for at få hjælp til børn og unge under 18 år, der lider af angst.

Ida Lund lider af angst.

10 af kommunerne har svaret på spørgsmålet. TV ØST har ikke fået svar fra Odsherred og Kalundborg kommuner.

Op mod fire måneders ventetid

Nogle af kommunerne tilbyder hjælp ved den metode, der hedder ”Cool Kids” og "Chilled", som er et videnskabeligt baseret og effektivt angstbehandlingsprogram.

Lolland, Sorø, Stevns og Slagelse kommuner oplyser, at de benytter sig af Cool Kids-metoden. Og de har opstart to gange om året.

Der er ikke venteliste, men der kan gå måneder før behandlingen kan begynde, hvis man kontakter kommunen, når et forløb lige er gået i gang.

"Cool Kids og "Chilled"

Nogle kommuner tilbyder individuelle forløb til børn og unge, der har angst.

Den model bruger for eksempel Sorø, Faxe og Guldborgsund kommuner. Guldborgsund kommune oplyser at ventetiden er mellem 14 dage og to måneder afhængig af, hvad tid på året det er. I Faxe Kommune kan der være op mod fire måneders ventetid.

Andre kommuner tilbyder rådgivende samtaler, psykologsamtaler efter individuel vurdering og gruppeforløb, der benytter sig af andre metoder end "Cool Kids" metoden.